svjedočenje

Bošnjaković na suđenju za Ina-MOL: Nemam nikakvih saznanja o mitu

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.09.2019 13:49
  • Objavljeno 30.09.2019 u 13:49
Dražen Bošnjaković

Dražen Bošnjaković

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji je u vladi premijera Ive Sanadera bio državni tajnik u tom ministarstvu, posvjedočio je u ponedjeljak da nema saznanja o 10 milijuna eura mita koje je Sanader, prema Uskokvoj optužnici, primio od suoptuženog čelnika MOL-a Zsolta Hernadija, nedostupnog hrvatskom pravosuđu

'Imenovan sam u radnu skupinu koja je trebala pripremiti prijedlog za Vladu, no imali smo samo tri sjednice i nakon toga se više nismo sastajali', kazao je Bošnjaković precizirajući da su sve tri sjednice na kojima se trebalo raspravljali o dopunama međudioničkog ugovora između Ine i MOL-a održane u prvoj polovici 2008.

Bošnjaković je dodao da su članovi radne skupine tijekom prva dva sastanka diskutirali o načinu rada, dok su na treću sjednicu stigli predstavnici MOL-a.

'Ja sam nakon desetak minuta tog sastaka morao otići, a kasnije više nisam dobivao pozive za sastanke. Za sklapanje ugovora između Ine i MOL-a sam čuo na radiju u vožnji pa sam se informirao jesam li što propustio', rekao je Bošnjaković dodajući kako o navodnom mitu Sanaderu nema nikakva saznanja.

U ponedjeljak je svjedočio i Zvonimir Novak, nekadašnji šef kabineta tadašnjeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, koji je izjavio da ne zna broj sastanaka povjerenstva koje je Vlada osnovala za pregovore s MOL-om te da nema saznja o mitu kojeg je navodno primio Sanader.

Svjedočio je i Branko Radošević, bivši direktor Plinacroa, koji je potvrdio svoj iskaz sa prvog suđenja 2012. godine prema kojem mu je Sanader poručio da 'malo olabavi s Mađarima jer nam oni trebaju'.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. godine, a Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za primanje 10 milijuna eura mita bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!