ministar pravosuđa

Bošnjaković: Kad je u pitanju skrbništvo, najradije bismo da se roditelji dogovore

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 29.11.2019 14:48
  • Objavljeno 29.11.2019 u 14:48
Dražen Bošnjaković

Dražen Bošnjaković

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković komentirao je u petak postupanje sudova po pitanju skrbništva nad djecom rekavši kako bi najradije želio da se roditelji u takvim situacijama dogovore, ali da je sud tu da donese najkvalitetniju odluku za dijete

Bošnjaković je s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnom Bedeković u petak bio u Kaznionici u Lepoglavi na predstavljanju rezultata programa 'Neprekinute veze' koji pruža podršku djeci i mladima čiji su roditelji na odsluženju zatvorske kazne.

'Mi bismo najradije da se roditelji u takvim situacijama dogovore, da to riješe bez suda, ali kad stvar dođe na sud onda je to malo i komplicirano. Onda tu sudjeluju i Centri za socijalnu skrb i vještaci, svi kao pomagači suda, kako bio sud donio najkvalitetniju odluku za dijete', rekao je Bošnjaković komentirajući na zamolbu novinara odluku zagrebačkog Općinskog suda da Severina Kojić preda sedmogodišnjeg sina njegovom ocu i svom bivšem suprugu Milanu Popoviću.

Dodao je da konkretan slučaj ne bi trebao biti u javnosti radi zaštite najboljeg interesa za dijete. I ministrica Bedeković se složila da takve slučajeve ne treba komentirati zbog zaštite djeteta.

Bošnjaković: Kad dođe do sudova, jasno je da druge stvari nisu funkcionirale

'Taj se slučaj ni po čemu ne razlikuje od svih drugih pojedinačnih slučajeva gdje smo zakonom obvezani ne iznositi podatke upravo zbog zaštite interesa djeteta', rekla je Bedeković, koja je, na pitanje novinara, komentirala drukčiji slučaj vezan za djecu - 13-godišnjeg maloljetnika, počinitelja 22 kaznena djela u Međimurju.

'Ovdje se radi o djeci s rizičnim ponašanjima, s poremećajima u ponašanju i potrebno je staviti naglasak na mjere obiteljsko-pravne zaštite, na rad s obiteljima i mlađim maloljetnicima, kao i na međuresornu suradnju, između odgojno-obrazovnih institucija, sustava pravosuđa, zdravstva, sustava socijalne skrbi, MUP-a', rekla je ministrica Bedeković.

Slučaj je komentirao i ministar pravosuđa koji smatra da treba staviti težište na edukaciju.

'Edukacija će za posljedicu imati i prevenciju. Tu treba vrlo snažno institucionalno raditi na terenu. Kada dođe već do toga, u zonu pravosuđa, znači da nam sve ove druge stvari nisu funkcionirale i nisu dale svoje rezultate', zaključio je Bošnjaković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!