sporna odlikovanja

Bošnjački zatočenici zamjeraju Milanoviću dodjelu odličja postrojbama HVO-a: Ta postrojba je bila pojam za etničko čišćenje

03.08.2021 u 18:21

Bionic
Reading

Udruženje zatočenika iz Stoca, gradića na jugu Hercegovine, izrazilo je razočaranje što će hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu na Kninskoj tvrđavi uručiti odličje i dvjema postrojbama Hrvatskoga vijeća obrane, držeći ih odgovornima za progon i zatvaranje Bošnjaka za vrijeme rata.

Po navodima medija u Hrvatskoj i BiH, hrvatski predsjednik će, uz dodjelu časnicima i postrojbama Hrvatske vojske, uručiti odličja i dvjema postrojbama Hrvatskoga vijeća obrane, Vojne policije HVO-a te Postrojbe za posebne namjene Ludvig Pavlović, koje su sudjelovale u akcijama oslobađanja zapadne Bosne i Republike Hrvatske.

Bošnjačka udruga zatvorenika je osudila taj potez. "Sama informacija o odlikovanju postrojba koje su glavni nositelji etničkog čišćenja i zatvaranja u zatvore Bošnjaka Stoca je razočaravajuća za sve nas koji smo te jedinice osjetili na svojoj koži", stoji u priopćenju.

Dodali su kako su tisuće Bošnjaka iz Stolca te središnje Bosne završile u logorima. Po istim navodima stotine osoba je ubijeno, paljene su i uništavane kuće i druga imovina, što je po njima rađeno "samo zbog zamisli o etnički čistim prostorima".

Nekadašnji zapovjednik Vojne policije Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) Valentin Ćorić je pred Haaškim tribunalom osuđen na 16 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima, što obuhvaća i Stolac, u procesu protiv šestorice dužnosnika Herceg Bosne. No, nijedan zapovjednik Postrojbe za posebne namjene Ludvig Pavlović nije do sada procesuiran za navodne ratne zločine.

Dio bošnjačkih zatočenika i političara i ovu postrojbu dovodi u vezu s progonom i zatvaranjem Bošnjaka tijekom 1993. godine. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović odlikovat će ove postrojbe zbog njihova sudjelovanja u akcijama oslobađanja Hrvatske i zapadne Bosne tijekom 1994. i 1995. godine. I prošle godine bošnjačka udruženja i dužnosnici prosvjedovali su zbog odluke hrvatskog predsjednika da odlikuje nekoliko postrojbi Hrvatskoga vijeća obrane.