DOKTOR IZA REŠETAKA

Bosnar može iz zatvora uz jamčevinu od 1,5 milijuna kuna

11.04.2013 u 17:06

Bionic
Reading

Duško Tišma, sudac istrage Županijskog suda u Rijeci, odredio je Alanu Bosnaru, predstojniku Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Rijeci, koji je jučer uhićen zbog sumnje da je zlouporabio položaj i primao mito, jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenih djela, uz jamstvo od milijun i pol kuna

Bosnar je prije privođenja kod suca istrage saslušan u riječkom USKOK-u, koji je podnio prijedlog o određivanju istražnog zatvora protiv njega.

Saslušala ga je zamjenica ravnatelja USKOK-a Sajonara Čulina, a Bosnar je, doznaje se od njegova odvjetnika Mate Krmeka, iznio svoju obranu, porekavši da je počinio kaznena djela za koja ga se tereti.

Podsjetimo, Bosnar je uhićen jučer u akciji USKOK-a i PNUSKOK-a te je nad njim provedeno kriminalističko istraživanje. Tereti ga se zbog osnovane sumnje da je od rujna 2007. do travnja 2013. u Rijeci u više navrata primio mito u iznosu od najmanje 320.000 kuna te da je u istom razdoblju počinio više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti kojima je sebi i drugim osobama pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 480.000 kuna.

Neslužbeno doznajemo da je postupak protiv Bosnara podnesen na inicijativu njegovih kolega, a Krmek kaže da se u pozadini slučaja najvjerojatnije radi o privatnom obračunu.

Bosnar je navodno od svojih podređenih liječnika koji su obavljali obdukcije u slučajevima sumnjivih smrti i smrti po kaznenim djelima, po svakoj obdukciji zahtijevao određeni postotak od iznosa cijene koju osigurava Ministarstvo pravosuđa.

Do uhićenja je devetnaest godina obnašao dužnost stalnog sudskog vještaka iz područja sudske medicine te mrtvozornika Primorsko-goranske županije, a proteklih devet godina bio je predstojnik Zavoda i pročelnik Katedre za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Rijeci. Na tom fakultetu je četiri godine, od 2008, bio i prodekan za poslovne odnose.

Biografija Alana Bosnara obiluje nagradama i priznanjima, članstvima i nastavnim aktivnostima. Sudjelovao je u više znanstveno-istraživačkih projekata te na brojnim međunarodnim i domaćim znanstvenim i stručnim skupovima, a bio je pozivan kao gostujući znanstvenik u Ljubljanu, Zagreb i Split.

Napisao je mnogo znanstvenih radova te je recenzent knjiga 'Primjena analize DNA u sudskoj medicini i pravosuđu' i 'Analiza DNA u sudskoj medicini i pravosuđu', autora Dragana Primorca