POPLAVE U BIH

Rijeka Bosna u Zenici probila 4 metra: Snimka dronom otkriva koliko je kritično

04.02.2019 u 10:19

Bionic
Reading

Stanje na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini tijekom noći na ponedjeljak djelomice je normalizirano no u nekoliko mjesta u središnjem dijelu te zemlje i daje su na snazi izvanredne mjere, potvrdili su u ponedjeljak ujutro iz uprave Civilne zaštite Federacije BiH. Naselja na području Kantona Sarajevo, u dolini rijeka Bosna, Željeznica i Zujevina, zahvatile su poplave, a najveća šteta nastala je u Hadžićima, Pazariću, Osijeku, Otesu, Bojniku i dijelovima Rajlovca i Reljeva

Ni u jednoj od općina zahvaćenih poplavama, potvrđeno je za Klix.ba, nije proglašeno stanje elementarne nepogode, pa nema temelja za proglašenje izvanrednog stanja na kantonalnoj razini. Lokalnim vlastima to nije u interesu, uz ostalo i zbog toga što bi mještani mogli tražiti odštetu iz proračuna, piše sarajevski portal.

Na terenu su angažirane stotine pripadnika civilne zaštite s terenskim vozilima i čamcima i dežuraju kako bi reagirali u slučaju novih poplava a istodobno pomažu lokalnom stanovništvu u saniranju šteta na objektima.

U nedjelju su zbog naglog izlijevanja manjih rijeka iz njihovih korita poplavljeni deseci stambenih objekata, uglavnom na području Busovače i zeničkog naselja Tetovo.

Tijekom noći normaliziran je promet na većini regionalnih cesta koje je poplavila voda no i dalje je u prekidu promet cestom između Novog Travnika i Bugojna gdje je vodena bujica probila nasip i oštetila most. Promet je otežan i kanjonom rijeke Plice gdje je djelomice poplavljena prometnica između Mrkonjić-Grada i Jajca.

Najviši vodostaj trenutačno je dosegnula rijeka Bosna i ona u Zenici premašuje 400 centimetara.

Poplave u Zenici Izvor: Društvene mreže / Autor: N1

Stanje nakon jučerašnjih snažnih padalina i poplava ni u mjestu Bistričak kod Zenice nije mnogo bolje. Rijeka koja se izlila iz korita oštetila je put prema ovom naselju. Mještani cu cijelu noć ostali budni da bi mogli na vrijeme reagirati ukoliko dođe do dodatnih problema ili klizišta, javlja avaz.ba.

Ni u Topčić Polju situacija nije mnogo bolja: put prema tom naselju u potpunosti je uništen.

U Sarajevu je pak rijeka Željeznica gotovo u cjelosti srušila novoizgrađeni pješački most u naselju Ilidža.

Vodostaji većine rijeka u BiH koji su u nedjelju naglo porasli sada stagniraju a kako se očekuje da neće biti novih obilnih oborina pretpostavka je kako neće biti ni izlijevanja iz njihovih korita.

Vodostaj Une u Bihaću dostigao je 114 centimetara što je 14 centimetara iznad kritične točke a u Martin Brodu na granici s Hrvatskom je još i veći i na razini je od 146 centimetara.

  • +25
Poplave u BiH Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Visina vode Sane u Sanskom Mostu u ponedjeljak ujutro bila je na 337 centimetra i ispod je kritične točke.

Sava u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL