grozni prizori iz istre

Pogledajte što je golema količina vode odnijela u Pazinčicu i Pazinsku jamu

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 03.02.2019 19:46
  • Objavljeno 03.02.2019 u 19:46
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Inicijativa Naš potok/ Rozmeri Albert Koraca/Istramet

Velika količina kiše u kratkom vremenskom roku aktivirala je brojna klizišta i uzrokovala odrone, naročito na sjeveru Istre oko jezera Butonige. Pritoci Pazinčice naglo su nabujali, uključujući pritok Drazej koji prolazi kod odlagališta građevinskog materijala Lakota. Otpad je ispran i završio je u Pazinčici i Pazinskoj jami

Prema javljanju čitatelja Istrameta s terena nekoliko odrona sručilo se na cestu iz smjera Kašćerge prema Bankovcima, a između Bankovci i Ukotići zabilježena su još tri odrona. Dva manja i jedan ogroman gdje se cijela šuma odronila na lokalnu cestu.

Iako se na terenu radilo cijeli dan, za saniranje velikog odrona kod Bankovaca sutra u pomoć dolaze bageri.

Problematika oko bujičnog pritoka Drazej i odlagališta Lakota već je poznata dulje vrijeme, a sve je kulminiralo otvaranjem ogromne rupe na samom odlagalištu lipnju 2018. 

Iz građanske inicijative 'Naš potok' izvještavaju kako su posljednjom bujicom enormne količine građevinskog otpada, plastike, guma te agrotekstila završile u Pazinčici i Pazinskoj jami. Na više mjesta voda prodora ispod nasipa te i dalje ispire materijal.

  • +7
  • +4

Obilne oborine prouzročile visok vodostaj u Pazinskoj jami

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!