stigle poplave

[VIDEO] Sava nabujala u Zagrebu, u susjednoj BiH poplava nosi sve pred sobom

04.02.2019 u 06:17

Bionic
Reading

U Srednjobosanskom kantonu uz nabujale rijeke problemi i s klizištima. Prema prvim podacima, uništeno je nekoliko kuća, no srećom nema ozlijeđenih. Stanje elementarne nepogode proglašeno u nedjelju i dalje je na snazi u općinama Busovača, Kakanj, Jajce i Nemila

Zbog naglog topljenja snijega rijeka Sava u Zagrebu u samo jedan dan nabujala je i izlila se iz korita, a Kupa i Korana na karlovačkom području narasle su na pet metara.

Voditelj Centra obrane od poplave za sliv srednje i donje Save Zoran Čavlović za Hrvatski radio kazao je kako je trenutna situacija puno bolja nego prije nekoliko dana.

'Nagli porast bio je najviše izražen u Gorskom kotaru, Lici i Istri. Vodostaji su narasli i šest metara, no to nije ostavilo neke posljedice. Vodeni val je došao i prošao kroz Zagreb, a Sava je postigla svoj maksimum', rekao je.

U susjednoj Bosni i Hercegovini rijeka Bosna dosegnula je vodostaj od 440 centimetara. Izvanredno stanje proglašeno je na području Zenice, gdje su nabujale rijeke i potoci prouzročili plavljenje desetaka stambenih objekata, a vodene bujice odnijele su i lokalnu cestu. Rijeka Bosna postala je nekontrolirana vodena masa koja ruši sve pred sobom. Lokalno stanovništvo prst krivnje upire u komunalne službe koje ne održavaju odvodne kanale, prenosi HRT.

Sava u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Izlijevanja rijeka bilo je i na području Sarajeva, a tamo je nabujala rijeka Željeznica odnijela konstrukciju mosta koji je tek nedavno izgrađen. Poplavljena su neka od naselja u nizinskim dijelovima grada na području općine Ilidža. Brojni potoci i rijeke doslovno ruše i nose sve pred sobom.

U okolici Bugojna bujica je urušila most. Ništa bolje nije ni u Travniku, odnosno okolnim naseljima. Cestovna infrastruktura je nepostojeća, odvodni kanali ni u urbanističkim planovima, pa je cijelo područje postalo veliko jezero.

U Srednjobosanskom kantonu uz nabujale rijeke problemi i s klizištima. Prema prvim podacima, uništeno je nekoliko kuća, no srećom nema ozlijeđenih. Državne službe poručuju kako se u sljedeća dva, tri dana očekuje povećanje vodostaja u slivu Save pa već sada pripremaju stanovništvo na moguću evakuaciju.

U očekivanju rješavanja problema nastalih zbog poplava na nivou države lokalne vlasti jedino mogu proglašavati elementarnu nepogodu. Tako je u desetak općina, i to većinom u srednjem dijelu zemlje, proglašena i evakuacija za stotinjak obitelji.

No kako vodostaj svih rijeka nezaustavljivo raste, postoji opravdan strah od poplava većih razmjera, pa su nove evakuacije realna mogućnost.