eu izbori

Borzan i Picula: Hrvatska nedovoljno koristi raspoloživa sredstva EU

16.05.2019 u 18:07

Bionic
Reading

SDP-ovi kandidati za Europski parlament Biljana Borzan i Tonino Picula ustvrdili su u četvrtak kako Hrvatska nedovoljno koristi sredstva Europske unije koja su joj na raspolaganju, njihovu tvrdnju potkrijepio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić kazavši kako je upitna gradnja drugog željezničkog kolosijeka od Križevaca prema Koprivnici

Taj je projekt pokrenula SDP-ova Vlada, no HDZ-ova ga ne uspijeva realizirati što je vidljivo iz zadnjih problema s javnom nabavom, rekao je Jakšić koji se pribojava da će propasti gradnja drugog kolosijeka od Križevaca do Koprivnice.

Picula je, pak, novinarima rekao kako je održivi promet jedan od 11 deklariranih ciljeva europske kohezijske politike. "Ta posvećenost prometnoj infrastrukturi nije slučajna. Neadekvatna prometna povezanost smanjuje ukupni europski bruto društveni proizvod za jedan posto godišnje", istaknuo je Picula rekavši da u postojećoj financijskoj omotnici ima dovoljno sredstava kojima je moguće kvalitetnije povezati Koprivnicu s ostalim dijelovima zemlje.

"Građani očekuju da se realiziraju obećani i već ugovoreni projekti. Naravno da treba pozdraviti gradnju Pelješkog mosta koji rješava krupan teritorijalan problem, ali on mora biti samo prvi u nizu prometnih projekta koje Hrvatska mora realizirati. Očito je da nedostaje znanja, političke volje i sposobnosti da se to napravi", rekao je SDP-ov kandidat.

Borzan navodi kako se Hrvatska nalazi na dnu ljestvice po povlačenju europskih sredstava.

"Ponašamo se kao da smo bogata zemlja kojoj ne treba novac EU fondova. Podsjetit ću, mi smo u Europsku uniju ušli kao treća zemlja odozdo po gospodarskoj snazi. Lošije su bile samo Rumunjska i Bugaraska. Danas je i Rumunjska gospodarski snažnija zemlja", ustvrdila je Borzan.

 Primjetivši kako se iz HDZ-a često hvale brojkama o ugovorenim sredstvima za realizaciju projekata, Borzan tumači kako ta brojka nije važna koliko brojka koja govori o realiziranim projektima. 

"Evo i za ovu prugu imamo ugovorena europska sredstva, a pitanje je što će od nje biti", kazala je.

Komentirala je referendumsku inicijativu "67 je previše" kojom se želi spriječiti dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina.

 SDP-ova vlada je doista donijela zakon koji to omogućuje, ali s kasnijom primjenom. Računalo se da će se do tada neke stvari ići nabolje, nažalost stvari se kreću nagore, zaključila je Borzan.

 Navela je i kako nije isto kad bi se sporni zakon donosio u Švedskoj, kao kad se primjenjuje u Hrvatskoj. 

  U Švedskoj je očekivano trajanje života u dobrom zdravlju do 83., a u Hrvatskoj do 57. godina života, ustvrdila je SDP-ova kandidatkinja.