alarmantni podaci

Borzan: Hrvatski petnaestogodišnjaci se najviše opijaju u Europi

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 08.11.2018 11:51
  • Objavljeno 08.11.2018 u 11:51
Borzan: Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije hrvatski 15-godišnjaci se najviše opijaju u Europi

Borzan: Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije hrvatski 15-godišnjaci se najviše opijaju u Europi

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matić

Čak 33 posto hrvatskih petnaestogodišnjaka pije alkohol svaki tjedan i po tome su prvi među svojim vršnjacima u Europi. Nakon Hrvatske, najgori su Malta s 32 posto i Italija s 31 posto, pokazalo je najnovije istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije koje je pratilo ponašanje i konzumaciju alkohola među 15-godišnjacima u Europi u razdoblju od 2002-2014.

Osim toga, Hrvatska je u skupini od samo nekoliko europskih zemalja u kojoj se opijanje učenika nije smanjilo u odnosu na 2002. godinu, priopćili su iz ureda hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan.

'Nažalost, ovi rezultati su konzistentni sa sličnim istraživanjima i kao društvo si moramo postaviti pitanje zašto su petnaestogodišnjaci u gotovo cijeloj Europi značajno smanjili opijanje u odnosu na prije petnaestak godina, a u Hrvatskoj ne? Zašto zabrane i edukacija u Hrvatskoj ne daju rezultate? Provode li se zakoni i jesu li kazne dovoljno odvraćajuće? Apeliram na Ministarstvo zdravstva i druge odgovorne da se odlučno uhvate u koštac s ovom pošasti', rekla je Borzan.

U Europskom parlamentu organizirala je konferenciju o nadolazećim izmjena označavanja sastava i energetske vrijednosti na ambalaži alkoholnih pića kojoj su nazočili predstavnici Europske komisije, proizvođača piva, vina i žestokih pića, ali i raznih medicinskih te nevladinih udruga.

Usredotočili su se tom prilikom na činjenicu kako je od svih proizvođača prehrambenih proizvoda, samo alkoholna industrija izuzeta od zakonske obveze označavanja kalorija i sastava na ambalaži.

To je dovelo do situacije da proizvođač mlijeka ili soka mora te podatke stavljati na proizvod, a proizvođač vodke ili rakije ne, navode u priopćenju iz ureda ove europarlamentarke.

Predstavnici Europske komisije su najavili da će, vjerojatno u sljedećoj godini, predložiti da označavanje kalorija postane obvezno na europskom tržištu.

'Potrošači imaju pravo znati što kupuju i piju, i zato smatram da je trenutna situacija nepravedna. Osim toga, označavanje kalorijske vrijednosti će među mladima podignuti svijest da alkohol zapravo deblja, malo njih zna da samo čista mast ima više kalorija od alkohola. Novim generacijama, odraslim na Instagramu i sličnim platformama, to bi mogao biti faktor koji će ih odvraćati od alkoholiziranja', smatra ova europarlamentarka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!