GOLEMI POTENCIJAL

Borzan: Država koja dobije sjedište EMA-e dobiva 'jackpot'

30.03.2017 u 16:47

Bionic
Reading

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan izjavila je u četvrtak da je svih 27 država članica Europske unije iskazalo želju da bude domaćin Europskoj ageniji za lijekove (EMA) nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a.

Pritom su neke države, poput Hrvatske, dosad poslale pismo namjere, dok su neke odmakle puno dalje u lobiranju, osnovale ekspertne timove i napravile elaborate o tome, a švedskom ministru bez portfelja trenutno je jedini zadatak da lobira za dovođenje EMA-e iz Londona u Stockholm.

Hrvatska prednost je dobar položaj

'To je golemi potencijal za svaku državu, pa mislim da će država koja dobije sjedište agencije dobiti 'jackpot', jer to je zaista stvar financijskog i znanstvenog prestiža', izjavila je Borzan za Hinu.

Premijer Andrej Plenković uputio je sredinom prosinca pismo namjere predsjedniku Europskoga vijeća Donaldu Tusku, kao i predsjedniku Europske komisije, u kojem je istaknuo prednosti Hrvatske kao zemlje s uglednom znanstveno-istraživačkom zajednicom na tom polju, dugom tradicijom u farmaceutskoj industriji i javnom zdravstvu, te članice EU koja bi bez sumnje mogla osigurati sve potrebne uvjete da se u nju smjesti sjedište EMA-e.

'Neke su države puno napredovale u lobiranju i nuđenju rješenja, a Hrvatska je prednost što nije domaćin ni jednoj europskoj agenciji i što ima dobar položaj u središnjem dijelu Europe, jer EMA-i je važno da je buduće sjedište dobro povezano s ostatkom Europe, budući da je godišnje posjeti na tisuće stručnjaka', kaže Borzan.

Također je važno da u zemlji postoji jaki sveučilišni centar, snažno malo i srednje poduzetništvo kao glavni pokretač inovacija u farmakologiji i hotelski kapaciteti koji mogu izdržati oko 36.000 noćenja godišnje.

Velike mogućnosti zapošljavanja

To otvara i velike mogućnosti za zapošljavanje ljudi, dodaje Borzan, budući da se radi o jednoj od najvećih agencija s gotovo 900 zaposlenih, od visokosofisticiranih stručnjaka do pratećeg osoblja.

Odluku o novoj državi domaćinu EMA-e donosi Europsko vijeće, preseljenje se mora obaviti prije samog izlaska Velike Britanije, a za to je potrebna dugotrajna i detaljna priprema.

Borzan napominje da EMA već provodi ankete među svojim zaposlenicima tko je od stručnog kadra zainteresiran ići za Agencijom, gdje god ona bila locirana.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu da je Hrvatska spremna preuzeti EMA-u, no to neće biti lako s obzirom na jaku konkurenciju.

U Hrvatskoj trenutno nema ni jedne od europskih institucija, odnosno agencija, pa u Ministarstvu vanjskih poslova smatraju da u prilog hrvatskim ambicijama ide i to što je Europsko vijeće 2003. godine donijelo odluku da će nove države članice imati prednost kod određivanja sjedišta agencija.