SELI SE EU AGENCIJA ZA LIJEKOVE

Hrvatska u utrci za ogromni zgoditak. Konkurenti Švedska, Njemačka, Italija...

11.11.2016 u 14:47

Bionic
Reading

Jedna od najvećih institucija EU-a Europska agencija za lijekove (EMA), koja ima godišnji budžet veći od 300 milijuna eura i više od 800 zaposlenih, traži novo sjedište. Nakon Brexita seli se iz Londona, a šanse da je udomi ima i Hrvatska. Njezin eventualan dolazak bio bi velik zgoditak za Lijepu Našu

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan uvjerena je kako imamo šanse iako je konkurencija jaka. Mamac su već bacile Švedska, Španjolska, Danska, Italija, Njemačka i Irska. Većina tih zemalja osnovale su posebne radne skupine kojima je jedini zadatak lobiranje da se EMA, odnosno njezini resursi i zaposlenici, presele upravo kod njih.

Mali plus za Hrvatsku je to što je Borzan ovih dana imenovana za predstavnicu Europskog parlamenta za odnose s EMA-om te se u povodu toga sastala s ravnateljem Agencije Guidom Rasijem. U razgovoru s njim doznala je koje uvjete mora zadovoljiti novo sjedište EMA-e.

'Hrvatska nije bez šansi. Pozitivno je to što smo jedna od rijetkih članica EU-a koja još nije udomila nijedno njezino tijelo. Bruxelles traži jednaku zastupljenost svojih institucija u svim dijelovima Unije. Ide nam u korist i naš zemljopisni položaj jer smo smješteni u središtu Europe, u središnjoj vremenskoj zoni, što je važno za ljude koji putuju s krajnjeg istoka ili zapada. Prošle je godine, primjerice, sjedište EMA-e u Londonu imalo više od 300 tisuća posjeta raznih stručnjaka', objasnila je za tportal Borzan.

Negativno je to što je Hrvatska, odnosno Zagreb, relativno slabo avionski povezana s Europom, a postavlja se pitanje i kapaciteta hotelskog smještaja.

'Naš je najveći minus to što su pojedine zemlje već dobrano odmakle u lobiranju dok mi još nismo napravili ništa. Konačnu odluku neće donijeti EMA već Europsko vijeće koje okuplja premijere država članica. Trebamo svakako pokušati jer bi to puno značilo za naš turizam, a otvorila bi se i brojna nova radna mjesta', istaknula je Borzan.

Zgrada EMA-e u Londonu ima više od 260.000 četvornih metara. Kad bi se agencija preselila u Zagreb, izvjesno je kako bi to tražilo i gradnju novog sjedišta što bi bila prilika i za naše građevinare.

EMA je osnovana 1995. i jedna je od najvažnijih među 40 agencija EU-a. Glavni joj je zadatak zaštita i unapređenje zdravlja ljudi i životinja nadzorom nad lijekovima koji se koriste u medicinske i veterinarske svrhe.