NAPETO NA OTOKU

Boris Johnson ne želi novu odgodu, možda prekrši zakon. Neki ga nagovaraju: Učini to i postat ćeš mučenikom Brexita

07.09.2019 u 10:45

Bionic
Reading

Opcije Borisa Johnsona dodatno su se smanjile nakon što su oporbeni čelnici odbili njegov zahtjev za izvanrednim izborim, dok se ne osigura odgoda Brexita.

Stariji članovi "pobunjeničkog saveza" koji su se obvezali da će blokirati Brexit bez dogovora, uključujući Jeremyja Corbyna i Jo Swinsona, složili su se da će odbiti podršku kada Vlada u ponedjeljak održi drugo glasovanje s ciljem sazivanja prijevremenih izbora.

Premijer je, kako prenosi The Guardian, u petak navečer obećao članovima Konzervativne stranke da će prekršiti zakon koji će zahtijevati od njega da traži produljenje članka 50 kojim je reguliran izlazak članica iz Europske unije.

'Upravo su usvojili zakon koji će me prisiliti da molim Bruxelles za produženje roka za Brexit. To je nešto što nikad neću učiniti", navodno im je poručio Johnson.

Ranije u petak rekao je da se neće baviti traženjem produljenja još jednom roka od Bruxellesa. Novi zakon, koji bi trebao dobiti kraljevsku suglasnost u ponedjeljak, siliti ga na to, ako ne bude postignut sporazum o ozlasku iz Europske unije do 19. listopada.

'Neću. Ne želim odgađanje', rekao je Johnson.

Bivši vođa konzervativaca Iain Duncan Smith ohrabrio je Johnsona da prekrši zakon, rekavši da će ga smatrati "mučenikom Brexita" ako ga suci pošalju u zatvor zbog kršenja odredbi parlamenta. Budući da bi parlament trebao biti suspendiran najkasnije do sljedećeg četvrtka, čini se da je malo vjerovatno da će Johnson uspjeti u svom nastojanju da provede izbore prije 31. listopada - osim ako ne iskoristi nuklearnu mogućnost ostavke.

  • +11
Boris Johnson Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL