novo financiranje

Borell: Nakon nove tranše, pomoć EU-a Kijevu premašit će 3 milijarde eura

13.10.2022 u 17:44

Bionic
Reading

Europska unija će idućeg tjedna odobriti novo financiranje kojim će njezina vojna pomoć Ukrajini od početka sukoba narasti na "više od 3 milijarde" eura, rekao je u četvrtak Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Josep Borrell

"Upravo sam obavijestio članove NATO-a da ćemo, nadam se u ponedjeljak, u Luxembourgu odobriti novi paket vojne pomoći ukrajinskim oružanim snagama", rekao je Borrell nakon dolaska u sjedište Saveza.

EU će tako ukupno izdvojiti "više od 3 milijarde dolara sredstava Europskog instrumenta mirovne pomoći", dodao je uoči sastanka s ministrima obrane trideset zemalja članica.

Europljani su od početka ruske ofenzive u Ukrajini doznačili 2,5 milijarda eura iz fonda vrijednog 5,7 milijarda, koji je osnovan izvan europskog proračuna za financiranje isporuke oružja Ukrajini. Nova tranša će iznositi 500 milijuna, dodaje europski izvor.

Ministri vanjskih poslova EU-a sastaju se u ponedjeljak u Luxembourgu kako bi potvrdili novo financiranje i uspostavili veliku vojnu misiju koja će ukrajinskim snagama pomoći da se odupru ruskim okupacijskim snagama.

I novu vojnu misiju financirat će Europski instrument mirovne pomoći. Ona će omogućiti da se "u prvoj fazi" obuči 15.000 ukrajinskih vojnika, doznaje se od diplomatskih izvora.

Politički dogovor koji su u srijedu postigla veleposlanstva EU-a u Bruxellesu predviđaju glavni stožer misije i formacijska središta u svakoj zemlji članici koja će ih organizirati. Poljska i Njemačka su rekle da su na raspolaganju za glavni stožer.

Članice NATO-a obećale su da će Ukrajini poslati sustave protuzračne i proturaketne obrane za rukovanje s kojima se vojnici moraju obučavati više mjeseci.

Velika Britanija koja je napustila EU, već nekoliko mjeseci obučava ukrajinske vojnike na svom teritoriju.