IVO JOSIPOVIĆ:

Borba protiv četničkih ideja bila je hrabra i pravedna

31.03.2012 u 14:42

Bionic
Reading

Dvadeset i jedna godina prošla je od pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića u sukobu na Plitvičkim jezerima poznatom kao Krvavi Uskrs. Kao i svake godina do sada, počast Joviću došao je iskazati državni vrh, kao i mnoge braniteljske udruge

Prije same svečanosti kojoj je nazočio predsjednike Hrvatske Ivo Josipović, predstavljena je Monografija specijalne jedinice policije Rakitje 90/91. na kojoj je nazočio ministar branitelja Predrag Matić.

Na svečanosti na kojoj se i ove godine okupio veliki broj ljudi, predsjednik Ivo Josipović najprije se obratio Mariji Jović, majci poginuloga Josipa, koja je i ove godine u suzama slušala lijepe riječi o svome sinu.

- Gospođo Jović, poštovana obitelji Jović, vaš sin je naš junak, vaš sin je i naš sin, vaš sin je sve ove vrijednosti koje baštinimo i koje ćemo ostaviti svojoj djeci u naslijeđe. Hvala vam što ste rodili i što ste odgojili svog sina, hvala vam kao i svim braniteljima i svima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu jer ste svi vi dali neizmjeran doprinos našoj budućnosti - kazao je predsjednik.

Istaknuo je da danas "slavimo slobodu, slavimo mir, hrabrost, junaštvo, domoljublje, pravednost".

- Bilo je hrabro i bilo je pravedno ovdje na Plitvicama prvi stati i braniti hrvatsku domovinu. Bilo je hrabro i pravedno pobijediti u Domovinskom ratu, štiti vrijednosti koje su dio našeg ustavnog poretka.

Predsjednik je objasnio kako svako vrijeme nosi svoje izazove, tada teže nego danas no postoje izazovi u naporu da građanima osiguraju bolji životni standard i da "spriječimo sve one koje bi željeli kotač povijesti vratiti natrag. I kako se 90-ih bilo hrabro i pravedno boriti protiv četničkih ideja, kao što je to bilo i 40-ih godina, tako i danas kada neki žele vratiti kotač povijesti, moramo mu reći ne".

- Na kraju želim da vrijednosti Domovinskog rata budu uvijek na pameti onima koji vode ovu našu lijepu i dragu domovinu. Podsjećam, sloboda, demokracija, pravednost, ljudska prava, mir, ali i druge vrijednosti, ovdje su posađene, ovdje na ovom mjestu gdje je život izgubio Josip Jović, redarstvenik koji simbolizira sve te vrijednosti - zaključio je Josipović.