SRAMOTA ZA SVEUČILIŠTE

Boras poziva na predavanje notornog pseudoznanstvenika u Rektoratu!

15.04.2016 u 08:41

Bionic
Reading

Nije dobro da naše najveće sveučilište otvara vrata šarlatanima i 'prodavačima zmijskog ulja' jer im na taj način daje vjerodostojnost dok istovremeno ugrožava svoj vlastiti ugled, upozorili su ovih dana hrvatski znanstvenici

Što je to uzbunilo dio naše akademske zajednice koja se o slučaju raspisala i na društvenim mrežama?

U auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu u utorak je trebalo biti održano predavanje Petra Garayeva, autora tzv. lignvističko-valne genetike koja navodno ima potencijal da se njome dijagnosticiraju i liječe čak i teške bolesti poput raka. Obavijest o njegovu održavanju prošli je tjedan obišla fakultete:

'U ime rektora prof. dr. sc. Damira Borasa pozivamo Vas na predavanje dr. sc. Petra Garyaeva, člana ruske Akademije prirodnih znanosti i ruske Akademije matematičko-tehničkih znanosti'... 'Ljubazno vas molimo da o predavanju obavijestite zainteresirane studente i profesore'.

Kako piše na službenim stranicama Sveučilišta, ono je odgođeno 'radi iznenadne spriječenosti predavača dr. sc. Petra Garyaeva' s time da će Rektorat 'o eventualnom novom terminu predavanja naknadno obavijestiti javnost'.

No ugledni hrvatski znanstvenici upozoravaju da Garayevu nije trebalo dati ni prvu priliku jer on nije ono što se laicima može učiniti na prvi pogled, unatoč tome što u svojim propagandnim materijalima i biografiji koristi impresivne riječi kao što su primjerice akademija, kvantna fizika, holografija, fraktali, jezik gena i sl. Naime, dovoljno je samo malo guglanja da se vidi da je Ruska akademija prirodnih znanosti (Russian Academy of Natural Sciences), čiji je član Garayev, zapravo privatna organizacija koja nije povezana s uglednom Ruskom akademijom znanosti (Russian Academy of Sciences). Naprotiv, kako navodi Wikipedia, mainstream znanstvenici tu akademiju oštro kritiziraju zbog činjenice da njezini članovi vrlo često nemaju nikakvu znanstvenu vjerodostojnost kao i zbog toga što promiče pseudoznanost.

U prilog tome, među ostalim, govore činjenice da Garayev tvrdi da kineske vježbe disanja Qigong liječe rak, (što brojna službena istraživanja nisu potvrdila), da se bavio potragom za znanstvenim dokazima u prilog postojanja planetarne svijesti (čiji je sam koncept neznanstven, a tragovi nikada nisu zabilježeni), te da smatra da kvantna mehanika može objasniti telepatiju (iako u 130 godina istraživanja nije predstavljen niti jedan uvjerljivi dokaz da ona uopće postoji). Garajev također tvrdi da bi njegove tehnike, primjerice slušanje transkribiranih snimaka poruka naših gena, mogle spriječiti starenje i omogućiti biblijski dug život (pogledajte video dolje).

Prorektor: Predavanje je ipak otkazano!

Do rektora Damira Borasa ovih dana nismo mogli doći ni telefonom niti e-mailom; bio je nedostupan, a potom je otputovao sve do sljedećeg ponedjeljka.

Prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije, Miljenko Šimpraga s Veterinarskog fakulteta, rekao nam je da ne može govoriti u ime rektora koji je odsutan, no ipak je pokušao pojasniti situaciju.

'Rektor je bio uključen u organizaciju predavanja, kao što i sami vidite. Bez njegovog odobrenja ono se ne bi moglo održati. No u Rektoratu se svakodnevno mnogo toga zbiva', rekao je Šimpraga.

Prorektor kaže da u ovom slučaju treba istaknuti tri stvari: 'Rektorat sasvim sigurno nije platio to predavanje jer se to jednostavno ne radi. Osim toga rektor ga je očito otkazao, mada možda na ljubazan način. Konačno mi nastojimo otvoriti sveučilište različitim idejama koje mogu biti podložne kritici!'

Horvatić: To je hrpa besmislica!

Dr. sc. Davor Horvatić, docent na Fizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu, kaže da ništa od onoga što o djelovanju kvantne fizike govori Garayev za njega nema nikakvog smisla iako mu je kvantna teorija, ne samo ona koju su utemeljili Planck, Schroedinger i Heisenberg, nego i kvantna teorija polja kojoj su konačne temelje postavili Dyson, Feynman i Schwinger, godinama dio svakodnevnog posla.

'Dok čitam opise lingvističko-valne genetike, ne nalazim ništa od valnog ili kvantnog osim nasumično nabacanih riječi zloupotrebljenih i ukradenih iz te velike i matematički divne fizikalne discipline', kaže Horvatić.

'Holografija, solitoni, fraktalno… sve su to pojmovi koje koristimo u fizici, a koje Garayev zloupotrebljava, no da bih laiku objasnio što točno znače, morao bih održati minimalno par sati popularnih predavanja. Stoga je nabacivanje takvim pojmovima u najmanju ruku neodgovorno', pojašnjava naš kvantni fizičar.

'Primjerice u tumačenjima vlastite teorije Garayev kaže da se genom viših organizama smatra bio-računalom koje tvori prostorno-vremensku mrežu bio-sistema, a da pritom ne definira što su to viši organizmi, ni kakve su to mreže, ni gdje se one nalaze, niti kako funkcioniraju. Potom nastavlja: 'U tom bio-sistemu valne fronte koje dodjeljuju genski hologrami i solitoni na DNK nose informaciju…' I tu ću stati s prijevodom jer moram reći da si već nakon prvih par riječi citiram 'My brain hurts' od slavne ekipe Montyja Pythona. Da budem precizan, za znanost je ovo gomila riječi koje ništa ne znače i ništa ne objašnjavaju', dodaje.

Horvatić upozorava kako ne bi trebalo misliti da je Garayev otkrio nešto specijalno, neki nevidljiv, složeni svijet, neke mreže i pojave koje su drugim, 'običnim znanstvenicima' nedokučive.

'Mi danas imamo eksperimente koji su toliko precizni da možemo mjeriti utjecaj virtualnih čestica u vakuumu na energetske nivoe vodikovog atoma, dok s druge strane nigdje u ozbiljnim znanstvenim časopisima nećemo naći mjerenja koja podržavaju tvrdnje Grayeva. Možete se zapitati po čemu je moja rečenica o utjecaju virtualnih čestica bolja od njegovih; prosječan čitatelj je jednako ne može razumjeti. Razlika je u tome da je taj utjecaj provjeren u velikom broju nezavisnih pokusa i primijenjen u tehnološkom smislu, i to ne nedavno nego već skoro cijelo stoljeće', ističe naš stručnjak za kvantnu fiziku te upozorava da pseudoznanstvene tvrdnje postaju vrlo ozbiljne kada se tiču zdravlja, odnosno teških bolesti te kada se dobro naplaćuju:

'On tvrdi da njegova teorija ima tehnološku primjenu u liječenju raka i eliminiranju patogenih virusa, bakterija i parazita kako kod čovjeka tako i u agronomiji. Taj dio je vrlo lako testirati, no nezavisnih i ispravno provedenih studija i rezultata nema. Ozbiljni revolucionarni tretmani za liječenje raka čak i u Hrvatskoj redovno doživljavaju kliničku primjenu već godinu do dvije nakon što se o njima objave pozitivni rezultati u prestižnim časopisima. Ako je njegov pristup toliko revolucionaran, gdje su radovi objavljeni u Scienceu ili Natureu? Prodavača zmijskog ulja bilo je od pamtivijeka i bit će ih uvijek (cjenik Centra Molekula, organizatora posjeta). Ono što nama preostaje jest informirati se jer znanje je najbolja obrana od njih.'

Vlahoviček: To nije dobro za ugled Sveučilišta

Istog mišljenja je i molekularni biolog dr. sc. Kristian Vlahoviček s PMF-a u Zagrebu kojeg tvrdnje navedene u radovima i propagandnom materijalu Garayeva podsjećaju na jezik prevaranata.

'Znate li one situacije kada kao laik dođete automehaničaru, a 'majstor' vam naniže hrpu stručnih riječi koje zvuče kao da je u najmanju ruku inženjer u NASA-i? Ujedno vam ponudi spasonosno rješenje, koje samo on može i zna napraviti. Nešto poput 'otišao vam je usisni ventil na glavnom zglobu bregastog remena, ali ne brinite, posebnim računalom ja ću vam to preprogramirati pa ćete umjesto zlom majstoru u ovlaštenoj radionici meni platiti samo 80 posto cijene!' Naravno, nekome tko je imalo upućen na prvi pogled je jasno da osim što zvuči super, ona gomila majstorovih riječi zapravo ne znači ništa osim da vas uredno želi nasanjkati! A sada zamislite da takav 'majstor' dobije poziv iz Mercedesa da pred glavnim konstruktorima održi predavanje o svojoj metodi! Zamislite sreću takvog 'majstora' koji u svojoj radionici poslije može objesiti plaketu koja potvrđuje da su ga zvali čak iz Mercedesa! Nakon toga nema šanse da njegovim metodama, čitaj prijevarama, neće vjerovati čak i oni malo manje lakovjerni!', kaže Vlahoviček te upozorava da se upravo to trebalo dogoditi ovaj utorak i to nigdje drugdje nego u rektoratu našeg najstarijeg, najvećeg i najuglednijeg sveučilišta.

'Pritom predavač kojega je pozvao rektor ne popravlja automobile nego radi nešto mnogo opasnije - gomilanjem riječi koje zvuče jako znanstveno i zagonetno, a zajedno zapravo ne znače baš ništa, u maniri prvoklasnog šarlatana nudi lažnu nadu u liječenje ljudima koji su spremni pokušati sve ne bi li ozdravili. I ne libi se takvo što masno naplatiti, iako nema nikakvog dokaza da djeluje. Jer, upravo je 'kvantno valna dijagnostika genoma i poremećaja u organizmu' isto što i popravak cincilatora, gefufne i flošove štange u automehaničarskoj radionici - apsolutna prijevara! A plodno tlo za promicanje svojih šarlatanskih ideja, na žalost, našao je upravo u ustanovi koja bi trebala utjelovljavati ideju znanstvene metode i zagovarati provjeravanje činjenica. Zamislite koliki legitimitet takav predavač i njegove šarlatanske metode dobivaju s time što će reći da ga, eto, zove čak i rektor najvećeg srednjoeuropskog sveučilišta da održi predavanje. Ne znam što me više žalosti, to što rektor mog sveučilišta zajedno sa svojim suradnicima, među kojima ima i vrlo dobrih liječnika i znanstvenika, nije u stanju razlučiti pseudoznanost od prave znanosti, ili to što nitko od njih ne vidi kakvu štetu time nanosi svom sveučilištu. Mislim da to nitko, a ponajmanje naše najbolje sveučilište, ne zaslužuje i duboko sam žalostan radi toga', poručio je Vlahoviček.