ZBRKA U PROTOKOLU

Boras odustao od žalbe zbog gafa u Saboru

11.12.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Nakon što je prošlog tjedna Damir Boras, rektor zagrebačkog Sveučilišta i predsjednik Rektorskog zbora ostao stajati iza drugih uzvanika na prvoj sjednici osmog saziva Hrvatskog sabora, nezadovoljan mjestom koje mu je dodijelio saborski protokol i načinom na koji ga je na početku sjednice pozdravio predsjedavajući Josip Leko, odustao je od najavljene pisane žalbe

Damir Boras je za tportal najavio kako je odustao od pisane žalbe na ponašanje službenika u protokolu nakon što je zaprimio ispriku od Ureda za protokol Hrvatskog sabora dodavši kako se 'takve stvari događaju te kako od toga ne treba praviti galamu' zaključivši kako je to 'gotova i zaboravljena stvar'.


Podsjetimo, nakon prošlotjedne neuspješne konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora, rektoru Borasu saborski protokol namijenio je mjesto među predstavnicima vjerskih zajednica, iako je na sjednicu pozvan kao predsjednik Rektorskog zbora. Dodani gaf je bio to što je predsjednik Sabora pozdravio Borasa kao predstavnika Hrvatske starokatoličke crkve. Naime, Boras je predsjednik Sinodalnog vijeća Starokatoličke crkve, no budući da je on laik, ne može predstavljati vjersku zajednicu. Zbog protokolarne zbrke, Boras je najavio pisanu žalbu navodeći kako to ne čini zbog povrijeđene taštine nego kako bi upozorio na to da bi rektorima po protokolu moralo pripadati visoko mjesto.
'Umjesto da sjedim s ostalim rektorima, saborski mi je protokol namijenio mjesto među predstavnicima vjerskih zajednica. Predsjedavajući me nije poimence pozdravio kao predsjednika Rektorskog zbora, iako sam na sjednicu pozvan u tom svojstvu, nego kao predstavnika Hrvatske starokatoličke crkve', izjavio je tom prilikom Boras dodajući kako je saborske službenike odmah po ulasku u sabornicu upozorio kako su mu namijenili neprikladno mjesto.

'Službenici su bili ljubazni, ali nisu uspjeli riješiti problem. Takve se stvari ne događaju slučajno', rekao je Boras, a na pitanje smatra li da ga je netko u saborskom protokolu namjerno želio poniziti, odgovorio je kako ne želi nagađati je li postojala namjera, ali kako je svakako riječ o vrlo neprofesionalnom postupanju protokola.
'Predsjednik Josip Leko mi se kasnije ispričao i vjerujem kako on nije kriv za to što se dogodilo nego mu je protokol dao popis uzvanika koje je trebao pozdraviti na početku sjednice, a koji je bio izrazito neprofesionalno napisan', uvjeren je bio Boras. U saborskim službama gaf su objasnili time kako je prošlotjedna sjednica bila radna, a ne svečana te kako je prije svega bilo nužno osigurati mjesta za svih 151 zastupnika. Zbog toga rektori nisu bili smješteni u sabornici kako je običaj na svečanim sjednicama. Osim zastupnika, ondje su sjedili samo članovi aktualnog državnog vrha i raniji visoki državni dužnosnici, a Borasu je bilo namijenjeno respektabilno mjesto u prvom redu na galeriji, gdje su sjedili i drugi rektori, objasnili su u saborskom protokolu.