Booboo i njezin kolač

Booboo i njezin kolač

05.02.2013 u 09:00

Bionic
Reading

... kojim nagovještavam da će se dogoditi nešto jaaako dobro! Kako u mojem tako i u vašim životima. Ako ne vjerujete meni - pitajte Booboo Tannenbaum ;)

Moja najdraža ilustratorica i prijateljica Booboo peče divne kolače. I ovo je jedan od njih. Nazvala ga je Pita od lješnjaka najbolja ikad!


U napomeni dodala: peći za ljude koje volite ili za one za koje želite da vas promptno po konzumaciji - zavole.
U međuvremenu maziti i voljeti svoje pse. Ovo je Booina Anoushka. Čudo od psice


Najdivnije čudo

Booin rad, ilustratorski, molim lijepo pratiti na blogu Booboo's bits.

Recept i komentari djelo su Booboo Tannenbaum. Pa krenimo u čitanje, a potom u izradu kolača:

Pretpostavljam da svi imaju neku svoju formulu za tijesto za pitu, ovo je moja (dovoljno za jednu veliku (28 cm) modlu za pitu ili 6,7 malih (koje su užasno slatke i svaka bi ih kuća trebala imati, ako se mene pita)

tijesto


250 g brašna (ja koristim pšenično 850)
60 g šećera
160 g maslaca 
malo soli

jedno cijelo jaje i jedan žutanjak
naribana kora naranče (dobro je sjela uz ovaj lješnjak i med pa sam ju naribala)

mousse


240 ml slatkog vrhnja (ako je ikako moguće Veronikinog, jer ove druga ne bih ni komentirala, a kamoli koristila)
250 g ABC krem sira

120 g maslaca od lješnjaka (ima ga u zdravim dućanima, a buržuji s Vitamixom mogu ga i sami napraviti tako da melju lješnjak do guste masne paste)

120 ml meda (najbolje nekog jako blagog, tipa bagrema, jer ovi jači su prearomatični i desetkuju sve ostale delikatne arome moussea)
malomalo soli

malo ekstrakta vanilije

ganache


70 g tamne čokolade (70% kakao)
80 g slatkog vrhnja

tijesto

Prosijati brašno, dodati kockice hladnog maslaca i među prstima mrviti oboje dok sve ne izgleda k'o krupne krušne mrvice. Dodati šećer i nastaviti. Dodati jaja (zajedno), sol i naranču i umijesiti tijesto.
Ako se mrvi (a ne bi trebalo, obzirom na velikodušnu količinu maslaca), dodati malo hladne vode. Oblikovati u kuglu i staviti u frižider na pola sata.


Izvaditi iz frižidera, razvaljati i ...


... smjestiti ga udobno u pripremljenu modlu (veliku, odnosno male modle, ovisno što koristite)


Prekriti tijesto papirom za pečenje, staviti na papir grah ili keramičke kuglice za težinu ...

... i peći na 180 C cca 18 minuta. Izvaditi grah i papir (ovdje očekujte da vam papir sklizne i sav se grah raspe po kuhinji, ali to je mala žrtva za ovakav kolač) i peći prazno još 12 do max. 15 minuta. Tijesto treba biti zlatnožuto i potpuno pečeno, jer se ne vraća u pećnicu.

mousse



Pomiješati med, lješnjakov maslac, sir, sol i vaniliju i tući (zašto se to kaže tući?! to mi je ko on spava k'o zaklan. Katastrofa!) mikserom dok se sve fino ne poveže i pretvori u homogenu masu


U drugoj posudi izmiksati slatko vrhnje u snijeg i potom ga pažljivo i ravnomjerno umiješati u gornju mješavinu. Kad je tijesto pečeno i potpuno ohlađeno, napuniti ga mousseom i pritom pokušati odoljeti ne utrpati cca 6 (toliko je moja norma) jušnih žlica istog u usta dok nitko ne gleda

ganache

Na vodenoj kupelji rastopiti čokoladu i dodati slatko vrhnje, miješajući pjenjačom. Kad se malo zgusne skinuti s vatre i ostaviti da se ohladi.


Hladno preliti preko moussea


Zaključati se u stan, isključiti telefon i jesti!


Nakon toga maziti i voljeti svoje pse :)