UPUTE IZ MAGAZINA

Bombe u Bostonu detonirane pomoću daljinskog za igračke

25.04.2013 u 11:32

Bionic
Reading

Dvije bombe koje su eksplodirale na bostonskom maratonu i pritom ubile tri osobe, a ranile 264, detonirane su pomoću jedne vrste daljinskog upravljača koji se koristi za upravljanje automobilom igračkom, izjavili su američki istražitelji pred povjerenstvom Predstavničkog doma

To je bio daljinski upravljač za automobile igračke, rekao je kongresmen Dutch Ruppersberger, demokrat iz Odbora za obavještajni rad Predstavničkog doma američkog Kongresa u izjavi za novinare nakon što su dužnosnici ministarstva domovinske sigurnosti, FBI-a i Nacionalnog protuterorističkog centra podnijeli izvješće pred odborom.

To mi govori, a i drugi brat je rekao, da su dobili podatke o tome kako napraviti bombu iz magazina Inspire, dodao je Ruppersberger.

Magazin Inspire je osnovao američko-jemenski propovjednik Anvar al-Avlaki, čelnik podružnica Al Kaide u Jemenu koji je ubijen u napadu američke bespilotne letjelice.

Ruppersberger je rekao da je članak u Inspireu o izradi bombe naslovljen Kako napraviti bombu u kuhinji vaše mame.

Također je potvrdio da je barem dio eksploziva korištenog u napadu kupljen u trgovini pirotehničkih sredstva u New Hampshireu.