NOVE SPOZNAJE O NAPADU

Bombaš samoubojica ubio je Izraelce u Bugarskoj

19.07.2012 u 07:31

Bionic
Reading

Teroristički napad na izraelske turiste u Bugarskoj u kojem je poginulo osam osoba, a ranjene su 34, nije izazvala podmetnuta bomba u autobusu, već je napad počinio bombaš samoubojica koji je imao američku putovnicu, kazao je za list Haaretz visoki dužnosnik iz izraelskog Ministarstva vanjskih poslova

'Atentat je izvela osoba čiji identitet još nismo utvrdili. Ta osoba je imala krivotvorenu vozačku dozvolu izdanu u Sjedinjenim Državama, u saveznoj državi Michiganu', rekao je bugarski ministar vanjskih poslova Cvetan Cvetanov novinarima u zračnoj luci Burgasu.

'U napadu je poginulo osam osoba: šest Izraelaca, jedan Bugar i napadač', precizirao je on.

Eksplozija se dogodila u 17.30. Samo jedan sat prije navodno je s istog aerodroma otputovao bugarski predsjednik Rosen Plevneliev.

Kako su ispričali svjedoci događaja, turisti su ulazili u tri autobusa kada je u jednom od njih eksplodirala bomba. Plamen je zahvatio i obližnje automobile na parkiralištu. Najvjerojatnije je bomba postavljena u prtljažnom prostoru autobusa, i to nakon što je avion sletio.

Policija traga za drugom eksplozivnom napravom jer, kako se neslužbeno doznaje, nekoliko minuta prije slijetanja aviona iz Izraela turističku agenciju je nazvao muškarac koji je rekao da će izraelske turiste u Bugarskoj dočekati dvije bombe.

Eksploziju su okarakterizirali kao teroristički čin. Zračna luka u Burgasu je zatvorena i ostat će dok ne bude opet potpuno sigurna, a letovi su preusmjereni na Varnu. Izrael je nakon napada na svoje državljane poslao avione s medicinskim osobljem u Burgas koji bi trebali vratiti ranjene i tijela poginulih natrag u domovinu.

'Bugarske vlasti sastale su se prije mjesec dana s predstavnicima izraelske obavještajne službe Mossada, ali ništa nije upućivalo na napad koji se dogodio u srijedu', rekao je bugarski predsjednik, prenosi Sofijska novinska agencija.

Predsjednik Rosen Plevneliev, koji je odmah otišao na mjesto eksplozije autobusa s izraelskim turistima, naglasio je da su bugarske vlasti poduzele sve odgovarajuće mjere za spašavanje žrtava.

Po njegovim riječima, Bugarska dobro komunicira s izraelskim službama i ozbiljno bi reagirala da je bilo kakvih obavještajnih podataka koji bi upućivali na mogućnost ovakva napada. 'Taj napad ne znači da je Bugarska opasno mjesto za turiste', dodao je.

Zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova Danny Ayalon rekao je na izraelskoj televiziji Channel 2 da nije bilo nikakva upozorenja, no stručnjak za protuterorizam Boaz Ganor rekao je da su krivci najvjerojatnije Iran i Hezbolah. On drži da sve upućuje na njih. Osim toga, on spominje i da je prije nekoliko dana na Cipru uhićen Hezbolahov operativac koji je navodno pripremao sličan napad.

Teheran negira umiješanost u teroristički napad

'To je vjerojatno paralelna operacija i vjerojatno nije posljednja u nizu', rekao je, a prenosi Time.com. 'Sve to izgleda kao Hezbolah, Iran ili kombinacija tih dvaju', dodao je.

Russia Today objavio je kako je Hezbolahov predstavnik za libanonski list na arapskome Al Nashru odbacio bilo kakvu umiješanost kao 'smiješnu'. 'Naš pokret ne bori se protiv turista', rekao je.

Teheran je danas odbacio optužbe da je umiješan u samoubilački napad na izraelske turiste u Bugarskoj. Na internet portalu državne televizije stoji da su optužbe izraelskog premijera Benjamina Netanyahua 'smiješne' i 'senzacionalističke'. Također je navedeno da su izraelske optužbe pokušaj diskreditiranja Irana i njegovih saveznika, poput Sirije.

BBC-jev dopisnik iz Jeruzalema Don Donnison procjenjuje da bi napad mogao biti dio tajnog, ali izrazito nasilnog rata između Izraela i Irana. Mnogi analitičari smatraju da je napad u Bugarskom zapravo iranska odmazda Izraelu zbog nedavnih napada na iranske nuklearne znanstvenike.

Američki predsjednik Barack Obama je osudio teroristički napad na Izraelce. 'Snažno osuđujem današnji barbarski teroristički napad na Izraelce u Bugarskoj. Moje misli i molitve idu obiteljima poginulih i ranjenih, napisao je Obama. Sjedinjene Države stat će uz svoje saveznike i pružiti svu potrebnu pomoć da se identificiraju i pred lice pravde privedu počinitelji toga napada', kaže se u Obaminu priopćenju o napadu.

Europska unija također je reagirala je na napad na izraelske turiste. Catherine Ashton, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te potpredsjednica Europske komisije, priopćila je da je šokirana tom viješću i zatražila kažnjavanje krivaca.

Francuska je 'najoštrije osudila teroristički atentat' te izrazila 'solidarnost' s izraelskim vlastima u borbi protiv terorizma.