dvije noći

Bolsonaro bio u mađarskom veleposlanstvu nakon što mu je oduzeta putovnica

25.03.2024 u 22:55

Bionic
Reading

Bivši brazilski krajnje desni predsjednik Jair Bolsonaro prošlog je mjeseca boravio dvije noći u mađarskom veleposlanstvu u Brasiliji, samo nekoliko dana nakon što mu je savezna policija oduzela putovnicu i uhitila dvojicu bivših suradnika zbog sumnje da su planirali državni udar

To je u ponedjeljak izjavio njegov glasnogovornik, nakon što je New York Times prvi izvijestio o Bolsonarovom boravku u mađarskom veleposlanstvu od 12. do 14. veljače, na temelju snimki sigurnosnih kamera iz unutrašnjosti veleposlanstva.

Ta je vijest izazvala pitanja o planovima bivšeg predsjednika dok se suočava s višestrukim kaznenim istragama u Brazilu, a nekoliko je njegovih suradnika iz užeg kruga već u zatvoru.

Brazilska policija ne bi mogla uhititi političara koji boravi u stranom veleposlanstvu.

Bolsonarov odvjetnik Fabio Wajngarten rekao je na društvenim mrežama da je bivši predsjednik proveo dva dana u mađarskom veleposlanstvu kako bi "održao kontakt s dužnosnicima prijateljske zemlje" i informirao se o političkoj situaciji. Svaka druga tumačenja su "još jedna lažna vijest", dodao je.

Mađarsko veleposlanstvo nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Bolsonaro ima dobre odnose s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Bolsonaro je nazvao Orbana svojim "bratom" tijekom posjeta Mađarskoj 2022., a njih su se dvojica susreli i u Buenos Airesu na inauguraciji novog argentinskog desničarskog predsjednika Javiera Mileija krajem prošle godine.

Policija je 8. veljače zaplijenila Bolsonarovu putovnicu i optužila ga da je uređivao nacrt dekreta za poništavanje rezultata izbora 2022., vršio pritisak na vojne čelnike da se pridruže pokušaju državnog udara i planirao zatvoriti suca Vrhovnog suda.

Prošle je godine brazilski sud presudio da Bolsonaro nema pravo na političku dužnost do 2030. zbog širenja izbornih dezinformacija tijekom izbora 2022. godine.