ŽELJKO JOVANOVIĆ:

'Boljim društvom neće nas učiniti borbeni avioni nego reforma u kojoj nitko neće izbaciti Ježurku Ježića iz lektire'

14.02.2019 u 16:04

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović komentirao je, među ostalim, obrazovnu reformu i sporni popis lektire oko kojeg se zadnjih dva tjedna lome koplja

'Protekli dani pokazuju svu dubinu krize hrvatskog društva kojoj se ne nazire kraj, jer generacije koje tek kreću u školu neće dobiti znanje, vještine i kompetencije aktivnih, kritičnih i odgovornih građana koji će biti u stanju boriti se protiv povijesnog revizionizma, lažnih vijesti, nasilnika i huligana koji ne poštuju druge i drugačije. Lektira iz koje je izbačena Ježeva kućica, Mali princ, Pinokio i Ana Frank, kurikulum povijesti koja se ne temelji na povijesnim činjenicama i osudi fašizma i ustaštva, te krnji građanski odgoj koji stvara poslušne, a ne aktivne i kritične građane, ne vode Hrvatsku prema dobrom društvu u kojem nema mjesta korupciji, nasilju, huliganizmu, žigosanju ustaškim simbolima, mlakim reakcijama vladajućih i Crkve prema napadu na sportaše iz Srbije ili nevjerojatnoj protustavnoj osudi i zatvorskoj kazni za izrečeno mišljenje koje ne paše HDZ-u, navodi Jovanović u priopćenju.

Dotaknuo se i predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, kojem je poručio, 'kao i svim ostalim povijesnim revizionistima iz Hrvatske i van nje, raznim Zekanovićima i njima sličnima',: fašistima nije mjesto u Europskom parlamentu, kao što nije ni ustašama i bilo kojem obliku ustaštva i diskriminacije u Hrvatskoj'.

Ističe slabu reakciju HDZ-a, Crkve i vladajuće većine i na sramotne izjave sina saborskog zastupnika Josipa Dakića, kojima vrijeđa pripadnike srpske manjine, na žigosanje mlade Zadranke slovom 'U' popraćeno, kao i na posljednji sramotni napad na srpske sportaše u Splitu, koje su, navodi, mnogi šutke promatrali i na društvenim mrežama podržali.

'Sad svima njima poručujem: Draga gospodo, kad bi vas vaša glupost uzdizala, letjeli biste više nego avioni F16 koje niste u stanju nabaviti'.

Nadalje iznosi kako se polumrtva cjelovita kurikularna reforma zamjenjuje krnjom školom za život, a sitna i visoka (politička) korupcija koja je kulminirala, 'do bola gadljivim, promjenama stranačkih dresova aktualni saziv Hrvatskog sabora učinila je povijesno najnevjerodostojnijim, jer građani svoj glas na izborima 2016. nisu dali ovakvom sazivu'.

  • +36
Književna djela maknuta s popisa obavezne školske lektire Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Skreće pozornost na odabir Nacionalnog vijeća za sport, u kojem nema niti jednog Riječanina niti sportaša iz Primorsko-goranske županije i Istre, a koji nije bio popraćen u javnosti, a pogotovo u riječkim medijima.

'Jednako kao što ni u Nacionalnom zdravstvenom vijeću nema ni liječnika obiteljske medicine, ni stručnjaka iz javnog zdravstva, ni predstavnika sestrinstva na kojima počiva cjelokupni zdravstveni sustav, nego su imenovani samo poslušnici ministra zdravstva, koji će biti smokvin list u neprovođenju reformi zdravstva u kojem se pravo na lijek može izboriti samo pritiskom javnosti i medija. Kako će javnost na to reagirati ako ih mediji o tome ne obavijeste?', pita se Jovanović.

Osvrće se i na propalu nabavu borbenih aviona navodeći Interpelaciju, koju je pokrenuo Klub zastupnika SDP-a, a kojom traže zaključak da je HDZ-ova Vlada svojim postupcima ugrozila sigurnost i vanjskopolitički položaj Hrvatske, te da ministar obrane Damir Krstičević zbog toga ne može više vjerodostojno obnašati funkciju ministra obrane.

'Hrvatsku boljim i sigurnijim društvom neće učiniti višenamjenski borbeni avioni, ali hoće dobra hitna helikopterske služba, cjelovita kurikularna reforma u kojoj nitko nema pravo izbaciti Ježurku Ježića ili Dnevnik Ane Frank, nastava povijest utemeljena na činjenicama i odgoj i obrazovanje za građansko društvo i demokraciju koje ne stvara poslušnike nego aktivne, kritične i odgovorne građane', zaključuje.