ŽBOGAR:

'Bolji odnosi s Hrvatskom uspjeh slovenske diplomacije'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 01.09.2010 17:53
  • Objavljeno 01.09.2010 u 17:51
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar u srijedu je u svom završnom govoru diplomatima okupljenim na redovnim godišnjim konzultacijama na Brdu kod Kranja poboljšanje odnosa s Hrvatskom stavio na prvo mjesto liste 'najvećih diplomatskih uspjeha' Slovenije u proteklih godinu dana, pri čemu je posebno istaknuo uspješno zaključen arbitražni sporazum o rješavanju graničnog pitanja

'Uz rješavanje ostalih pitanja, s Hrvatskom smo intenzivno surađivali na rješenju graničnog spora, te učinili sve da za arbitražu budemo pripremljeni kako treba', rekao je Žbogar, dodajući da se ovih dana s hrvatskom stranom radi na okončanju postupka razmjene diplomatskih nota, kako bi arbitražni sporazum zaživio kao akt međunarodnog prava.


Žbogar je među najveće uspjehe slovenske diplomacije u godini u kojoj se obilježava dvadeseta godišnjica uspostave diplomatske mreže nezavisne slovenske države, uvrstio i više novih dokumenata vlade i parlamenta koji određuju politiku Ljubljane prema regiji zapadnog Balkana.

Koncept tih dokumenata predstavlja 'okvir za jačanje naše buduće nazočnosti i djelovanja u regiji', a takvo profiliranje slovenske politike 'jača interregionalnu i bilateralnu suradnju' na zapadnom Balkanu, istaknuo je Žbogar.

'Svoj interes za razvoj i stabilnost zapadnog Balkana Slovenija će ostvarivati političkom potporom i praktičnom pomoći pri uključivanju tih država u EU i NATO savez visokom razinom političkih, gospodarskih, društvenih i kulturnih odnosa, te razvojnom suradnjom', rekao je Žbogar. Dodao je da se radi o prilogu sveopćoj regionalnoj stabilnosti i sigurnosti.

On se osvrnuo i na zadaće diplomata u vrijeme obilježeno krizom i recesijom, rekavši da diplomatski aparat treba biti i instrument pronalaženja novih mogućnosti za domaće gospodarstvo.

Šef slovenske diplomacije osvrnuo se na nekoliko zadnjih slučajeva u kojima bivšim istaknutim diplomatima prijete sankcije ili disciplinske mjere.

U vezi s donedavnim veleposlanikom u Španjolskoj Peterom Rebercom, koji je povučen u Ljubljanu radi istrage o zloporabi i utaji državnih sredstava, te u vezi s bivšim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom kojemu prijeti otkaz iz ministarstva vanjskih poslova jer je javno izražavao protivljenje politici vlade prema Hrvatskoj u vezi s arbitražnim sporazumom, Žbogar je rekao da se 'zbog jedne ili dvije trule jabuke neće pokvariti ostale jabuke u košari'.

Žbogarovo izlaganje podržao je i premijer Borut Pahor koji se zadnjeg dana zatvorenih konzultacija na Brdu kod Kranja diplomatima također obratio kraćim govorom.

Pahor je nakon toga novinarima rekao da Žbogar ima njegovu potporu u polemici s nekadašnjim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom koji je zbog svojih nastupa u kojima kritizira državnu politiku dobio zadnju opomenu, i naglasio kako bi se diplomati morali čuvati javnih izjava koje mogu ugroziti integritet i ugled što ga ta profesija u Sloveniji ima u javnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi