NAPREDNI MINISTAR MATIĆ

'Bolje je da djeca žive s gay parovima nego u domovima!'

Bionic
Reading

'Djeca trebaju obitelj i mislim da bi bila sretnija da o njima brinu dvije žene ili, ako baš hoćete, dva muškarca homoseksualca nego da žive u domu. Možda bi u početku bila šikanirana, ali društvo treba mijenjati, a ne posustati u evoluciji zbog nekih desnih, radikalnih stavova', rekao je ministar branitelja Fred Matić u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju

To je prvi put da se jedan SDP-ov ministar - i to upravo u trenutku kad se počinje raditi novi zakon koji će regulirati prava istospolnih zajednica - vrlo jasno odredio prema najspornijem pitanju kad se radi o LGBT populaciji: trebaju li imati pravo na posvajanje djece.

'To je moj osobni stav, a ne stav Vlade jer službeni stav još nismo definirali. Ja nisam nikakav stručnjak, ali kao čovjek smatram da svima moramo osigurati istu razinu ljudskih prava, a posebno djeci. A, ponavljam, za dijete je uvijek bolje da odrasta u obitelji', ponovio nam je ministar Matić.

U Ministarstvu uprave, doznaje Jutarnji list, resornim ministarstvima - Ministarstvu socijalne politike i Ministarstvu pravosuđa - te pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić upravo je upućen zahtjev da imenuju stručnjake u radnu skupinu za izradu zakona, koji bi se trebao zvati Zakon o registriranom (životnom) partnerstvu, a očekuje se da će prijedlog Zakona na prvo saborsko čitanje stići krajem ove godine.

Taj bi Zakon, kako je najavio sam premijer Zoran Milanović, trebao riješiti statusna i materijalna pitanja istospolnih parova i u tim ih segmentima izjednačiti s bračnim partnerima. Zbog potpuno pragmatičnih razloga - da se ne izazove bijes Katoličke crkve i konzervativnog dijela građana - zajednica istospolnih parova neće se nazivati brakom i neće biti dio Obiteljskog zakona. Odlučeno je da će se Zakon o registriranom (životnom) partnerstvu u javnu raspravu i proceduru pustiti tek nakon što bude izglasan novi Obiteljski zakon. Njegovo donošenje najavljeno je za jesen.