raširena pojava

Bolesti štitnjače i 'sindrom umorne domaćice': Svaka treća žena i svaki šesti muškarac pate od nekog oblika poremećaja

01.06.2021 u 07:18

Bionic
Reading

Danas su bolesti štitnjače jedan od najraširenijih javnozdravstvenih problema, a procjenjuje se da od hiper i hipotireoze u svijetu pati svaka treća žena i svaki šesti muškarac. Dobra je vijest ipak, da se sve bolesti štitnjače danas uspješno liječe

'Bolesti štitnjače su jedne od najčešćih bolesti uopće, pogotovo u odraslih žena, tako da će svaka druga osoba tiekom života razviti čvor u štitnjači. I sad ako vi idete punktirati sve te čvorove, ako radite ultrazvuk pa punktirate onda ćete i naći veliki broj i patoloških nalaza', kaže predsjednik Hrvatskog društva za štitnjaču akademik Zvonko Kusić za HRT.

Oko 10 posto starijih žena iznad 50 godina života razvije blagu hipotireozu – blagi poremećaj usporenog lučenja hormona. I to je jedna od najčešćih bolesti štitnjače. Kusić dodaje kako se to 'popularno definira kao sindrom umorne domaćice'. Često se takav poremećaj pripisuje starenju jer javlja se podmuklo sa nespecifičnim simptomima, dodaje.

'Bolesti štitnjače volim podijeliti u dvije velike skupine koje imaju određena preklapanja. S jedne strane, to bi bile bolesti punkcije. To bi bile odreda sve autoimune bolesti štitnjače sa puno većom kroničnom bolesti autoimune štitnjače ili popularno - Hashimotov tireoiditis koji dovodi do hipotireoze. U rijeđoj varijanti radi se o ubrzanom radu štitnjače ili hipertireozi. S druge strane, druga velika skupina su morfološke bolesti, to bi bili čvorovi i ciste koji su poprilično rašireni među svjetskom populacijom', objašnjava spec. endokrinologije i dijabetologije Božidar Perić.

Zablude i nepoznanice

Važno je pritom na vrijeme detektirati potencijalnu malignu bolest štitnjače koje su u zadnjih nekoliko godina u značajnom porastu, no ponajprije zbog brze dijagnostike. No, stručnjaci upozoravaju, u bolestima štitnjače toliko je još zabluda i nepoznanica.

'Alternativno liječenje, razne dijete su vrlo česte. Bolesti štitnjače su često krivac za sve tegobe. I zato je udruga za bolesti štitnjače jako važna da se na neki način prosvjećuje pučanstvo i da racionalni pristup nadvlada ovaj alternativni', dodaje Božidar Perić.

'Ako štitnjača slabije radi (hipotireoza) nužno je primijeniti nadomjesnu terapiju levotiroksinom, sintetskim ekvivalentom našeg hormona tiroksina u onim količinama u kojima naša štitnjača to nije u stanju proizvoditi. S druge strane, ubrzani tijek štitnjače liječimo sa lijekovima iz skupine tireostatika', dodaje.

U najvećem broju slučajeva, riječ je o benignim slučajevima. Međutim, ukoliko se citološkom punkcijom postavi sumnja na malignu bolest, onda se poseže za kirurškim zahvatima. Po pitanju dijagnostike i liječenja bolesti štitnjače, Hrvatska je već dugi niz godina na zavidnoj razini.

Jodni deficit - gušavost

'Važno je napomenuti da je Hrvatska svjetski prepoznata kao zemlja koja je ponajbolje rješila problem nedostatka jodnog deficita, dakle gušavosti. To je povećana štitnjača i 50-ih godina prošlog stoljeća mi smo bili zemlja s najvećom stopom incidencije gušavosti', tvrdi akademik Zvonko Kusić. Zakon o jodiranju soli uspješno je riješio taj problem koje čak ni druge europske zemlje nisu uspjele riješiti. Sada se Hrvatska može pohvaliti visokom razinom dijagnostike i terapije, čak i karcioma.

'Možete imati povjerenja u naše zdravstvene stručnjake koji će pravovremeno utvrditi o kojem se poremećaju odnosno bolesti štitnjače radi i na koji se način treba liječiti. Generealno, osim preporuka koje vrijede za sve zdrave ljude od uravnotežene zdrave prehrane i redovite tjelesne aktivnosti, što se same štitnjače tiče sa nutritivne strane, ono što i znanost govori - nužno je povećati unos selena i cinka kroz prehranu', kaže Božidar Perić. Ove i druge korisne zdravstvene savjete i informacije kroz cijeli svibanj i niz aktivnosti, javnosti je pružila i Hrvatska udruga za bolesti štitnjače. Svibanj je mjesec svjesnosti o štitnjači i tim je povodom udruga organizirala humanitarnu akciju, a sav prihod namijenjen je bolnici u Sisku. Akcija će se protegnuti i na lipanj.