ĐAPIĆ U OTVORENOM

'Bolestan zub treba iščupati: Svi građani Hrvatske trebaju biti politički Hrvati!'

19.09.2017 u 22:46

Bionic
Reading

Hoće li se raspisati referendum o izmjeni izbornog zakona prema kojoj se u Sabor više ne bi birali zastupnici nacionalnih manjina? Je li to 'antisrpski referendum' ili korak dalje u izravnoj demokraciji? Na ta pitanja odgovarali su u emisiji Otvoreno HTV-a ministar uprave Lovro Kuščević (HDZ), bivši ministar Arsen Bauk (SDP), Željka Markić (U ime obitelji), Anto Đapić (HOS), te zastupnici Robert Podolnjak (Most) i Boris Milošević (SDSS)

Željka Markić kazala je da nije u pitanju nikakav antisrpski referendum, nego antikorupcijski referendum kojim se želi osigurati reforma izbornog sustava u Hrvatskoj koja će se ticati svih, s ciljem postizanja veće razina poštenja u politici.

'Bavimo se ovim od 2014. kada smo prikupili više od 380 tisuća potpisa za referedum o promjeni izbornog sustava, ali referenduma nije bilo jer je Arsen Bauk kao ministar uprave tvrdio da u Hrvatskoj ima 4,1 milijun birača, a bilo je 3,5 milijuna punoljetnih osoba. To je sad na Europskom sudu za ljudska prava, ali nastavljamo inicijativu. Javlja nam se jako puno građana i predstavnika manjina koji imaju jako puno problema s postojećim sustavom', kazala je Markić.

Nigdje u EU manjine nisu u položaju kao što su to u Hrvatskoj, da imaju zagarantirane zastupnike u parlamentu koji mogu odlučivati o svim pitanjima, uključujući formiranje Vlade.

'Huška se javnost na određene ljude koji se usuđuju otvarati ovakva pitanja... Hrvatska ima sve standarde, prihvaćene međunarodne konvencije – odnos prema manjinama je u redu, da čuvaju svoj politički identitet, obrazovanje i jezik, ali politička računica koja dovodi do političke korupcije i trgovine nije nikakvo jamstvo njihovih prava', poručila je Markić.

Boris Milošević, međutim, ocjenjuje da ovo jest antimanjinska i antisrpska inicijativa, koja predstavlja udar na dosegnute standarde zaštite prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj. 

'Vrlo očiti cilj ove inicijative je da smanji prava manjina i zabije klin u suradnji između zastupnika nacionalnih manjina i Vlade desnog centra', ustvrdio je Milošević, podsjećajući da je jedna od temeljnih vrijednosti EU-a zaštita prava nacionalnih manjina, zahvaljujući čemu je Hrvatska postala članica EU-a i NATO-a.

Uočio je da je ova inicijativa izašla u javnost prije dva do tri dana, a već je dobila udarni termin na javnom servisu HRT-u. Na to je burno reagirao voditelj Mislav Togonal, pitajući ga igra li se on cenzora na javnom servisu, pokušavajući nametnuti teme i sugovornike.

Iz Osijeka se javio Anto Đapić, poručivši da Željka Markić radi dobar posao i ne vidi razloga da ne nađu zajedničke interese za dobrobit Hrvatske. Inače, tvrdi da se njih dvoje nisu sreli niti razgovarali.

'Slažem se da treba ići u cjelovitu reformu izbornog sustava. Skloni smo stavu da se relikt u političkom životu Hrvatske otkloni - ako je bolestan zub treba ga iščupati, smatramo da su pojedini predstavnici manjina u Saboru prekoračili ponašanje minimalnog dobrog ukusa. Iščupali bi taj dio izbornog sustava koji narušava pravo općeg biračkog prava. Svi građani Hrvatske trebaju imati ista prava i obaveze kod glasovanja, svi trebaju biti politički Hrvati', kazao je Đapić, dodajući da je ova inicijativa reakcija na 'napade na elitnu hrvatsku postrojbu' povodom spomen-ploče HOS-a u Jasenovcu. 

  • +8
Radnici skidaju ploču s natpisom 'Za dom spremni' u Jasenovcu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

Arsen Bauk napomenuo je da se u ovom trenutku ne zna što je tema: promjena cjelokupnog izbornog zakonodavstva ili samo biranje pripadnika manjina.

'Slažem se da bi ovo kako je predstavljeno u uvodu bilo smanjenje stečenih prava pripadnika manjina, iako je legitimno pokušati zabiti klin između Vlade desnog centra i pripadnika nacionalnih manjina. Smatramo da se Vlada nedovoljno zalaže za prava manjina, a pripadnici manjina to malo previše toleriraju', konstatirao je Bauk, podsjetivši da još uvijek nije riješeno pitanje uporabe jezika i pisma nacionalnih manjina u nekim dijelovima Hrvatske. 

'Svatko s legitimitetom tko bi s pokrenuo pitanje prava glasa pripadnika nacionalnih manjina, morao bi biti svjestan da time ponovno otvara i pitanje glasanja dijaspore', poručio je Bauk. 

Emisiju 'Otvoreno' možete pogledati ovdje.