POBJEDNIK BUGARSKIH IZBORA

Bojko Borisov - Batman: Policajac, tjelohranitelj i sportaš koji je lagao Obami u oči

27.03.2017 u 20:45

Bionic
Reading

Stranka bivšeg premijera Bojka Borisova, Građani za europski razvoj Bugarske (GERB), osvojila je 33,2 posto glasova na prijevremenima parlamentarnim izborima, pokazuju prvi službeni rezultati izborne komisije. Uvjereni europejac, koji je dosad bio tjelohranitelj, vatrogasac, policajac i gradonačelnik Sofije, često se borio s optužbama za korupciju i povezanost s organiziranim kriminalom, a tijekom predizborne kampanje obećao je glasačima brži gospodarski rast. Tportal donosi portret bugarskog proeuropskog političara koji nosi nadimak Batman, prije svega zbog reputacije 'čovjeka koji završava stvari i rješava probleme', i za kojeg njegovi sunarodnjaci kažu kako ima 'auru nepobjedivosti'

Borisov je jedna od najzanimljivijih političkih figura u ovom dijelu Europe, koja se na javnoj sceni Bugarske pojavljuje padom komunizma. Dotad je bio policajac koji je prve dane u uniformi provodi čuvajući njive i usjeve od lopova, nakon čega slijedi njegov streloviti uspjeh. Nakon što je diplomirao na policijskoj akademiji, od 1985. godine pa sve do urušavanja komunizma predaje na Višem institutu za školovanje časnika gdje objavljuje i doktorsku disertaciju 'Psihofizička priprema operativnog sastava' u kojoj iznosi svoja karataška iskustva, budući se godinama bavio borilačkim vještinama, a jedno je vrijeme bio i bugarski izbornik u karateu.

Padom komunizma napušta policiju i osniva zaštitarsku tvrtku koja osigurava poznate osobe poput Todora Živkova koji je bio bugarski predsjednik od 1954. do 1989. godine te Simeona II. Sakskoburggotskog, sina posljednjeg bugarskog cara i bivšeg premijera.

Upravo iz razdoblja dok je vodio zaštitarsku tvrtku potječe i njegovo povezivanje s bugarskim mafijašima Mladenom Mihalevim i Rumenom Nikolovim koji su kontrolirali trgovinu narkotika i prostituciju. Srbijanski kriminalac Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam je na nedavnom suđenju u Beogradu izjavio kako je bio pod zaštitom Borisova, no on je to demantirao kazavši kako je Jocić uhićen u Bugarskoj upravo dok je on bio policijski čelnik. U bugarskim medijima pojavili su se i napisi kako je Joca Amsterdam planirao atentat na Borisova, no taj slučaj mogući novi premijer nije demantirao.     

Nakon desetogodišnje zaštitarske karijere, Borisov se vraća u policiju i postaje glavni tajnik ministarstva unutarnjih poslova koje još jednom napušta 2004 u činu policijskog general-pukovnika te se baca u političke vode. Već iduće godine Borisov izlazi na parlamentarne izbore na listi Nacionalnog pokreta Simeon drugi koju predvodi njegov nekadašnji klijent, no kako nije prešao izborni prag kandidira se na lokalnim izborima i iste godine postaje gradonačelnik Sofije.

U ožujku 2006. osniva Građane za europski razvoj u kojem ne službeno sudjeluje, već tu ulogu preuzima Cvetan Cvetanov koji je bio Borisovljev potčinjen u policiji, a kasnije i zamjenik gradonačelnika. Stranka doživljava veliki uspjeh već tri godine od osnivanja kada pobjeđuje na izborima, a Borisov postaje 50. bugarski premijer. Ostavku na tu funkciju podnosi u veljači 2013., pritisnut prosvjedima zbog poskupljenja struje. Međutim, već godinu i pol od ostavke ponovno postaje predsjednik bugarske vlade, glatko pobijedivši na izborima rivala iz Bugarske socijalističke stranke.

Susret Borisova s bivšim američkim predsjednikom Obamom Autor: The White House

Za vrijeme premijerskog mandata susreo se sa sada već bivšim američkim predsjednikom Barackom Obamom. Taj sastanak donio je još jednu kontroverznu epizodu: Borisov se pred Obamom pohvalio kako je nositelj karataškog crnog pojasa 7. dan, što je demantirao trener iz njegove rodne Bankje - rekao je da je Borisov u lokalnom karataškom klubu bio tek dužnosnik. Kao aktivni korisnik društvenih mreža, Borisov se nedavno pohvalio i kako je među prvima razgovarao i s novim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom s kojim je 'pretresao' čitav niz međunarodnih i lokalnih tema.

Prošlog studenog Borisov ponovno daje ostavku i to nakon što je predsjednička kandidatkinja njegove stranke desnog centra Cecka Cačeva izgubila na izborima od Rumena Radeva, kandidata oporbenih socijalista sklonog Rusiji.

Borisov je i izvan politike vrlo aktivan, osobito kao sportaš koji je već godinama na čelu bugarskog karataškog saveza. Nositelj je crnog pojasa sedmi dan, obožava tenis, a 2013. godine ušao je u povijest bugarskog sporta kao najstariji registrirani nogometaš u zemlji, budući da je zaigrao na utakmici u dresu drugoligaša Vitoša kada je imao 54 godine.

Pored politike, Borisov ima vremena i zaigrati za drugoligaša Vitošu Izvor: Društvene mreže / Autor: Sportal Bg

Bivši policajac, koji se voli predstavljati kao čovjek iz naroda, živi u izvanbračnoj zajednici sa Cvetelinom Borislavovom, inače predsjednicom nadzornog odbora investicijske banke SIBANK.