ODLUČIO PREDSJEDNIK

Bugarska će na prijevremene parlamentarne izbore 26. ožujka

24.01.2017 u 21:12

Bionic
Reading

Bugarski predsjednik Rumen Rade u utorak je objavio da će se prijevremeni izbori održati 26. ožujka, a za prijelaznog premijera imenovao je bivšeg predsjednika parlamenta Ognjana Gerdžikova

Profesor prava i predsjednik arbitražnog suda 70-godišnji Gerdžikov bio je predsjednik parlamenta u bugarskoj vladi centra od 2001. do 2005. Kiril Ananijev, sadašnji zamjenik ministra financija zadužen za proračun trebao bi preuzeti ministarstvo financija do novih izvora. 

Predsjednik Radev, koji je u siječnju prisegnuo na dužnost, raspisao je prijevremene izbore pošto je u studenome 2016. premijer desnog centra raspustio vladu jer kandidatkinja vladajuće stranke GERB nije pobijedila na predsjedničkim izborima. 

Glavna zadaća prijelazne vlade bit će osigurati poštene izbore i fiskalnu stabilnost.  Vlada desnog centra Bojka Borisova povećala je gospodarski rast i smanjila nezaposlenost i fiskalni deficit, ali nije uspjela suzbiti vrlo raširenu korupciju što je ogorčilo birače u toj najsiromašnijoj zemlji Europske unije.