nakon 40 godina

Boeing prestaje proizvoditi avion kojeg je šira javnost upoznala u filmu 'Top Gun Maverick'

25.02.2023 u 22:13

Bionic
Reading

Tvrtka Boeing prestaje proizvoditi borbeni lovac F/A-18 Super Hornet krajem 2025., nakon što isporuči posljednji takav avion američkoj ratnoj mornarici, izvijestila je kompanija o prestanku proizvodnje aviona koji je u 40 godina proizveden u više od dvije tisuće primjeraka, gotovo 1500 inačice Hornet te oko 600 primjeraka naprednije inačice Super Hornet

Odluka o prestanku proizvodnje lovca F/A-18 omogućuje Boeingu da preusmjeri resurse na buduće programe vojnih zrakoplova i kako bi podržao rad na sljedećoj generaciji naprednih zrakoplova s posadom i bez posade, a tvrtka planira izgraditi i tri nova, najsuvremenija objekta u St. Louisu, u investiciji koja se zajedno s drugim novim pogonima penje na više od milijardu dolara, izvijestili su iz Boeinga.

'Planiramo našu budućnost, a izgradnja borbenih zrakoplova je u našem DNK-u. Dok ulažemo i razvijamo sljedeću eru sposobnosti, primjenjujemo iste inovacije i stručnost zbog kojih je F/A-18 bio radni konj za američku mornaricu i zračne snage diljem svijeta gotovo 40 godina', izjavio je potpredsjednik Boeing Air Dominance i voditelj gradilišta u St. Louisu Steve Nordlund.

  • +13
F/A-18 Super Hornet Izvor: EPA / Autor: Song Kyung-Seok / POOL

Poznavateljima i ljubiteljima borbene avijacije Super Hornet je dobro poznat, a šira javnost ga je upoznala prošle godine u nastavku holivudskog hita Top Gun u kojem je Tom Cruise ponovio jednu od svojih najpoznatijih uloga, onu mornaričkog pilota Petea Mitchella koji ima nadimak Maverick (Buntovnik). U prvom nastavku iz 1986. Maverick i njegovi kolege letjeli su na avionima F-14 Tomcat zato što je te avione tada koristila američka ratna mornarica, a kako je te legendarne avione u međuvremenu zamijenio F/A-18, isto je učinjeno i na filmskom platnu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Flicks And The City Clips

Iz Boeinga su poručili da bi se proizvodnja eventualno mogla nastaviti do 2027., ali samo ako u međuvremenu Super Hornet odabere neki međunarodni kupac. Također naglašavaju kako će nastaviti razvijati napredne sustave i nadogradnju za postojeću flotu Super Horneta. Američka mornarica u iščekivanju je razvoja borbenog lovca šeste generacije koji bi zamijenio Super Hornete i djelovao zajedno s avionima F-35. Malo je poznato o projektu koji nosi oznaku F/A-XX, a očekuje se da bi avion mogao krenuti u proizvodnju u sljedećem desetljeću te da bi postupno zamijenio F/A-18.