Unfollow by Jasno i Glasno

Blogeri Mediterana, ujedinite se!

03.05.2011 u 14:30

Bionic
Reading

Tijekom prošlog tjedna održan je prvi susret mediteranskih blogera i korisnika online društvenih mreža te cyber-aktivista. Cilj? Donijeti prvi blogerski manifest na području Mediterana, a koji bi štitio blogere i aktiviste od političkog progona

Više od 30 blogera, cyber-aktivista, novinara, filmaša okupilo se prošlog vikenda u Španjolskoj u gradiću Xábia na istočnoj obali, a u organizaciji kulturne udruge Casa Mediterráneo. Na dvodnevnoj konferenciji naziva #Mediencounter raspravljalo se o anonimnosti na internetu, cyber-aktivizmu, političkom progonu blogera te utjecaju online društvenih medija na mainstream medije i njihovu interakciju. Među okupljenima bili su brojni poznati blogeri i aktivisti društvenih mreža koji su u svojim zemljama (Tunis, Egipat, Sirija, Turska...) proživjeli politički progon bilo koje vrste, a većina njih barem je jednom zbog svojeg aktivizma bila privedena i/ili fizički mučena.

Čast da bude među govornicima i sudionicima konferencije pripala je i autoru teksta, koji se tamo našao umjesto Marka Rakara, poznatog hrvatskog online aktivista. Svakako najveća zvijezda #Mediencountera bio je John Perry Barlow, poznati  američki cyber-aktivist i internetska ikona. Barlow je jedan od osnivača EFF-a (Electronic Frontier Foundation), organizacije koja se bavi razvojem demokratičnosti i dostupnosti interneta, kao i zaštitom pojedinaca i drugih organizacija, kao što je, primjerice, Wikileaks. (Ekskluzivni intervju s Barlowom moći ćete pročitati u jednom od sljedećih brojeva magazina Plan B.)

Od ostalih sudionika valja istaknuti Basela Ramsisa, egipatskog redatelja koji posljednjih godina živi i djeluje iz Madrida, Hanyja Darwisha, poznatog egipatskog novinara i blogera, Eleonore Bianchini, talijanske aktivistice, Khodora Salemaha, libijskog blogera, Yassina Swehata i Sherine Hayek iz Sirije, aktivistice Fatme Riahi i Wale Kasmi, te anonimnog crtača političkih stripova _Z_ iz Tunisa, poznatog redatelja Jasmina Durakovića iz BiH, Ezgi Burcu Karslı, cyber-feministice iz Turske...

U dva dana raspravljalo se o aktualnim političkim situacijama u mediteranskim zemljama, a sudionici su imali priliku iz prve ruke čuti kako je tekla, primjerice, egipatska revolucija te kako su se blogeri i cyber-aktivisti borili s isključivanjem interneta, uhićenjima i opstrukcijama. Naglasak je bio na događajima u Egiptu, Siriji, Libanonu, Palestini, Libiji i Tunisu gdje se trenutno provodi opća cenzura od strane vlasti i gdje se blogere, za razliku od režimskih novinara, podvrgava privođenju, mučenju i progonu. Jedno od najzanimljivijih izlaganja svakako je bilo ono crtača stripova _Z_  iz Tunisa koji je zahvaljujući svojoj anonimnosti do sada uspješno izbjegavao privođenje i zatvor. Njegovi su stripovi politička satira i najčešće direktno i snažno kritiziraju diktaturu tuniskih vođa.

U sličnoj su situaciji i ostale arapske zemlje, čiji su predstavnici žustro pojašnjavali probleme s cenzuriranjem, a kod kojih je pojam bloga i blogera ponešto drugačiji od zapadnih shvaćanja. Izuzev rijetkih mainstream medija, blogeri su izuzetno važni, popularni i čitani, obzirom da gotovo jedini nude točne i aktualne informacije iz svojih zemalja. Upravo su zato blogeri s arapskog govornog područja poprilično dobro umreženi, a cilj konferencije bio je donijeti manifest kojim će se takve zajednice osnažiti. Sam manifest nije donesen u potpunosti, ali su dogovoreni daljnji koraci za izradu zajedničke platforme i zajedničkog blogerskog 'pravilnika', a koji će potom biti preveden na većinu jezika mediteranskih zemalja, uključujući i hrvatski jezik.