sve je upitno

Bliski istok se sprema za iranski udar na Izrael, otkazuju se brojni letovi

11.04.2024 u 11:38

Bionic
Reading

Njemački zračni prijevoznik Lufthansa produljio je u četvrtak obustavu svojih letova za Teheran zbog napetosti na Bliskom istoku koji je u pripravnosti zbog vjerojatne iranske odmazde nakon izraelskog zračnog napada na iransko veleposlanstvo u Siriji

Iranska novinska agencija objavila je na X-u izvješće na arapskom jeziku u kojemu se navodi da je sav zračni prostor iznad Teherana zatvoren za vojne vježbe, ali je potom uklonila izvješće i demantirala da ga je objavila.

Regija i Sjedinjene Države u pripravnosti su od osvetničkog napada Irana od 1. travnja kad su izraelski ratni zrakoplovi prozvani za bombardiranje kompleksa iranskog veleposlanstva u Siriji.

Lufthansa je priopćila u četvrtak da je obustavlja letove za i iz Teherana vjerojatno do 13. travnja, čime je produljila obustavu za dva dana.

Lufthansa i njezina podružnica Austrian Airlines jedina su dva zapadna prijevoznika koja lete u Teheran koji se oslanja uglavnom na turske i bliskoistočne zračne prijevoznike.

Austrian Airlines, koji je u vlasništvu Lufthanse i leti iz Beča za Teheran šest puta tjedno, objavio je da planira letjeti u četvrtak, ali da prilagođava vrijeme kako ne bi morali prenoćiti.

Drugi međunarodni prijevoznici koji lete za Teheran nisu se još oglasili. Iranski zračni prostor ključna je ruta za letove Emiratesa i Qatar Airwaysa prema Sjevernoj Americi.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei rekao je da Izrael "mora biti i bit će kažnjen" za napad u kojem je ubijeno sedam pripadnika Iranske revolucionarne garde, a među njima i viši zapovjednik u elitnoj prekomorskoj jedinici Quds Force.

Izrael, koji je pokrenuo rat u Pojasu Gaze prije šest mjeseci protiv Hamasa kojeg podržava Iran, nije potvrdio da stoji iza napada na Damask. No to je potvrdio Pentagon.

  • +8
Izraelski vojnici Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

Čeka se odgovor Irana na izraelski napad

U očitom odgovoru Hameneiju, izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da će Izrael odgovoriti ako Iran napadne Izrael sa svog teritorija.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici vjeruju da su neizbježni veliki napadi Irana i njegovih posrednika raketama ili bespilotnim letjelicama na vojne i vladine ciljeve u Izraelu, objavio je Bloomberg u srijedu pozivajući se na američke i izraelske sigurnosne izvore.

Američki državni tajnik Antony Blinken je izraelskom ministru obrane Yoavu Gallantu jasno dao do znanja da će SAD biti uz Izrael protiv bilo kakvih prijetnji Irana, priopćio je State Department.

Američki izaslanik za Bliski istok Brett McGurk obratio se ministrima vanjskih poslova Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Iraka kako bi ih zamolio da prenesu poruku Iranu i pozovu ga da smanji napetosti, rekao je izvor upoznat sa situacijom.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su te zemlje telefonski razgovarale s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amirabdollahianom.

Iranska Revolucionarna garda je 8. siječnja 2020. greškom oborila ukrajinski putnički zrakoplov nedugo nakon što je poletio iz Teherana u vrijeme pojačanih napetosti s Washingtonom zbog ubojstva iranskog generala Kasima Sulejmanija u napadu američke bespilotne letjelice na bagdadsku zračnu luku.

Iranske snage ispalile su projektile na vojne baze u Iraku u kojima su bili stacionirani američki vojnici kao odmazdu za ubojstvo Sulejmanija 3. siječnja.