došlo je vrijeme

Blinken u Kabulu: SAD nikad nije planirao trajno zadržati vojsku u Afganistanu

15.04.2021 u 18:03

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken u četvrtak je u posjetu Kabulu rekao da je došlo vrijeme da se američka vojska povuče iz Afganistana te je upozorio talibane da će na bilo kakav njihov napad biti uzvraćeno "vrlo snažnim odgovorom"

Govoreći na televizijskoj konferenciji za medije u američkom veleposlanstvu, Blinken je rekao da SAD nikad nije planirao trajnu vojnu prisutnost u zemlji.

"Ako u tijeku povlačenja naših snaga talibani izvrše napad na nas, odgovor će biti snažan", rekao je, dodavši da će SAD nastaviti podržavati afganistanske snage sigurnosti koje se borbe protiv islamističkih pobunjenika.

Rekao je da će SAD "intenzivirati" svoju diplomaciju prema Afganistanu i učiniti "sve što je u našoj moći" da se unaprijede napori osiguravanja mirovnog sporazuma između Kabula i pobunjenika.

Washington će također nastaviti svoju humanitarnu podršku Afganistanu, kao i zagovaranje prava žena i djevojaka, rekao je.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je u srijedu da će se američke snage početi povlačiti iz Afganistana 1. svibnja a proces će biti završen do 11. rujna ove godine, kada se obilježava dvadeset godina od napada za tornjeve blizance u New Yorku.

"Naše snage kao i snage saveznika NATO-a i operativnih partnera izaći će iz Afganistana prije obilježavanja 20. obljetnice užasnog napada 11. rujna", rekao je.

"Vrijeme je da okončamo najduži američki rat. Vrijeme je da se američke trupe vrate kući", istaknuo je.