okončanje najduljeg rata

Biden kaže da će biti 'teško' povući vojnike iz Afganistana do 1. svibnja

17.03.2021 u 20:15

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u intervjuu emitiranom u srijedu da će mu biti "teško" ispoštovati rok za povlačenje preostalih američkih vojnika iz Afganistana, čime se treba okončati najdulji američki rat

Bidenove izjave za ABC News bile su dosad najopsežnije izjave o roku za povlačenje vojnika 1. svibnja koji je utvrđen u sporazumu postignutom s talibanima u mandatu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u veljači 2020.

Intervju je emitiran dan prije susreta Rusije, Kine, Sjedinjenih Država, Pakistana, delegacije visokih afganistanskih dužnosnika i oporbenih lidera te talibanskih pregovarača u Moskvi kojim će se pokušati oživjeti mirovne pregovore.

Neki američki dužnosnici i brojni stručnjaci strahuju da bi Afganistan mogao ući u novi građanski rat i dati al Kaidi novo utočište ako se snage predvođene SAD-om povuku prije postizanja mirovnog sporazuma.

"Sad sam u procesu donošenja odluke kad će oni otići", rekao je Biden za preostalih 2500 američkih vojnika u Afganistanu. "To bi se moglo dogoditi, ali je teško."

Biden je rekao da Trumpov sporazum nije bio "vrlo solidno ispregovaran". Unatoč tome, Biden je na mjestu mirovnog izaslanika zadržao Zalmaya Khalilzada, dugogodišnjeg američkog diplomata koji je ispregovarao sporazum za Trumpa.

Talibani su upozorili da bi mogli nastaviti napade na međunarodne snage predvođene SAD-om ako Biden ne ispoštuje rok.

Sporazumom iz 2020. dogovoreno je povlačenje SAD-a u fazama, ali uz uvjete.

Trump je naredio da se povlačenje nastavi unatoč porastu nasilja za koje su većinom bili krivi talibani, šestomjesečnoj odgodi mirovnih pregovora u Afganistanu i talibanskom neispunjavanju obveze o prekidu veza s al Kaidom, kako tvrde američki dužnosnici.

Talibani poriču da su borci al Kaide još u Afganistanu, gdje su pobunjenici pružali utočište islamskim ekstremistima dok su planirali napade na SAD 11. rujna 2001. Talibani poriču odgovornost za porast nasilja.

Biden je stupanjem na dužnost naredio reviziju sporazuma iz 2020. godine.

No zadržavanjem Khalilzada, Biden je prihvatio velik dio prijedloga mirovnog sporazuma izrađenog na kraju Trumpove administracije.

Njime se afganistanski predsjednik Ashraf Ghani, kojeg podupire SAD, poziva da preda vlast privremenoj upravi čiju bi polovicu članova birali talibani.

No Ghani je više puta rekao da bi izbori trebali odlučiti o promjeni vlade dok talibani odbacuju demokratske izbore i prekid vatre što se traži američkim prijedlogom.