američko uvjerenje

Blinken: 'Rusija ne uspijeva provesti svoje ratne ciljeve'

25.04.2022 u 12:27

Bionic
Reading

Rusija ne uspijeva provesti svoje ratne ciljeve, ali Ukrajina uspijeva, rekao je u ponedjeljak američki državni tajnik Antony Blinken nakon što se u pratnji ministra obrane Lloyda Austina sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ukrajinskim dužnosnicima u Kijevu

"Što se tiče ruskih ratnih ciljeva, Rusija je već podbacila, a Ukrajina je već uspjela", rekao je Blinken na brifingu u Poljskoj nakon što su se dužnosnici vratili sa sastanka koji je trajao tri sata umjesto predviđenih 90 minuta.

Sjedinjene Države iskoristile su priliku da u prvom službenom američkom posjetu Ukrajini od početka ruske invazije najave postupni povratak američkih diplomata u zemlju i imenovanje novog veleposlanika.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Šef Pentagona Lloyd Austin rekao je u ponedjeljak da SAD želi "vidjeti Rusiju oslabljenu do stupnja na kojemu neće moći činiti stvari koje je učinila u invaziji Ukrajine".

Američki ministar obrane dodao je kako vjeruje da bi Ukrajina mogla pobijediti uz pravu potporu.

Američki dužnosnici obećali su novu pomoć od 713 milijuna dolara ukrajinskoj vladi i zemljama u regiji pošto je ruska invazija izazvala strah od daljnje agresije Moskve.

  • +16
Mariupolj, Azovstal 24.4.2022. Izvor: Profimedia / Autor: Peter Kovalev / TASS / Profimedia