KOMPROMITIRANI GUVERNER

Blagojevichev kandidat Roland Burris ipak ulazi u Senat

13.01.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Roland Burris, kojeg je kompromitirani guverner Illinoisa Rod Blagojevich imenovao u američki Senat, uspio je dokazati valjanost svog imenovanja i do kraja tjedna položit će prisegu pred predsjednikom Senata, potpredsjednikom SAD Dickom Cheneyem, objavili su u ponedjeljak demokratski čelnici Senata

"On je sada određen za senatora iz Illinoisa i, kao takav, ima sva prava i povlastice izabranog senatora", rekli su čelnik senatske većine Harry Reid i senator Dick Durbin iz Illinoisa u zajedničkom priopćenju.

"Osim ako ne dođe do protivljenja republikanaca u Senatu, očekujemo da će Burris položiti prisegu i službeno zauzeti svoje mjesto ovoga tjedna", dodali su.

Reid i Durbin prethodno su se sastali s Burrisovim odvjetnicima, koji su im predali dodatne dokumente što potvrđuju imenovanje u Senat. Tajnica Senata utvrdila je da udovoljavaju propisima.

Burris (71), bivši državni odvjetnik Illinoisa, održao je konferenciju na tisak u Chicagu na kojoj je rekao da je "počašćen i zahvalan" što će služiti kao idući senator iz Illinoisa.

Zahvalio se svima na imenovanju, uključujući i one koji su se tomu protivili, poput državnog tajnika Illinoisa Jessea Whitea, koji je odbio supotpisati imenovanje s Blagojevichem, ali je na zasebnom dokumentu potpisao autentičnost Burrisovih dokumenata.

Rod Blagojevich (52), demokratski guverner srpskog podrijetla uhićen je 9. prosinca pod saveznim optužbama za korupciju, zbog navodnog pokušaja trgovanja svojom ovlasti imenovanja zamjenskog senatora na mjesto upražnjeno izborom senatora Baracka Obame za predsjednika SAD.

Kongres Illinoisa prošloga je tjedna pokrenuo postupak opoziva Blagojevicha

Iako su demokratski čelnici Senata prvotno odbacivali imenovanje Burrisa od strane kompromitiranog guvernera, vrativši ga s ulaza u Senat, promijenili su stajalište pod pristiskom rasnih argumenata, da ne treba odbijati Burrisa jer je jedini senator afroameričkog podrijetla.

Također su nastojali izbjeći posebne izbore za Senat u Illinoisu, zbog mogućeg poraza od republikanaca.

S ulaskom Burrisa u Senat, demokrati sada kontroliraju 58 mjesta prema 41 za republikance.

Dužnosnici u Minnesoti u ponedjeljak su odbili zahtjeve demokrata Ala Frankena da mu potvrde pobjedu nad republikancem Normom Colemanom, dok se ne dovrši sudski postupak u kojem Coleman osporava rezultat prebrojavanja glasova.

Izborna komisija Minnesote proglasila je Frankena pobjednikom s 'mikro' prednošću od 225 glasova, na oko 2,4 milijuna prebrojanih glasačkih listića.