JURICA SAVJETUJE

Blagdanski začini

24.11.2011 u 09:37

Bionic
Reading

Većina nas veže blagdansko razdoblje s mirisom kolačića, što i ne čudi s obzirom na to da svaki recept traži mirisne začine. Nema ljepšeg od svježe pečenih kolača poput tople orahnjače kojoj malo tko može odoljeti uz šalicu hladnog mlijeka. Jurica savjetuje koji se začini i zašto koriste tijekom blagdana

Slatka i slana jela blagdanskih stolova ne bi toliko zablistala i mi ih ne bismo sanjali da nema začina koji u svojim nijansama, rekao bih, život čine toliko ljepšim. Brojno je začinsko bilje i začini koje koristimo, a oni najvažniji upravo slijede. Istaknuo bih da je zanimljivo da većina začina koji se stotinama godina koriste u ovo doba godine ima snažno djelovanje u liječenju prehlada i viroza.

Cimet – dolazi od drveta Cinnamomum verum (može se još zvati i Zeylanicum). U biblijsko doba je Mojsije govorio da se ulje za premazivanje i posvećivanje pravilo od  slatkog (verum) cimeta i kasija cimeta. Cimet je stoljećima korišten kao dar uglednicima. Danas je čest sastojak u napitcima, desertima – u kupovnima je kasija cimet, inače jeftiniji i nešto lošiji praktički neizostavan - koristi se i za ukrašavanje poklona te interijera. Također se koristio da bi se tijelo ugrijalo te stimulirao apetit. Na metabolizam djeluje kontrolirajući šećer u krvi (glukozu) i time pomaže kod dijabetesa; to posebice vrijedi za kasija cimet koji ima jače djelovanje, ali i u većim količinama može biti toksičan za bubrege.

Kadulja – često se koristi u finim jelima, posebice jušnatim. Ako je vjerovati legendi, Marija se s malim Isusom u naručju skrivala u gusto procvalom grmu kadulje kada ih je Kralj Herod tražio. Zato se kadulja zna i kao biljka besmrtnosti.

Đumbir – iako se kod nas u povijesti rijetko koristio, na sreću sve je prisutniji u svakodnevnoj prehrani. Đumbir u prahu se najčešće koristi kako u desertima, tako i u slanim jelima. Svježi korijen je najbolje izribati, a tada ga se stavlja manje jer je zbog prisutnosti sokova jači - polagano dozirajte isprobavajući dok ne dođete do pravilnog omjera. Može se jesti ušećeren ili nariban stavljati u topli čaj i ostale napitke. Osim kod prehlade (stavite dvije jušne žlice naribanog đumbira u ključalu vodu i to popijte nekoliko puta tijekom dana), stoljećima se koristi za smanjenje trudničke jutarnje mučnine, ali i putne mučnine.

Muškatni orah – u Egiptu se koristio kod balzamiranja; u srednjem vijeku su ga počeli koristiti za liječenje hemoroida; u Indoneziji ga se riba na čelo kod liječenja glavobolje ili na trbuh kod gripe; poznata je alternativa marihuani. Koristi se kod pripreme krema i kremastih kolača, ali i slanih jela poput kuhanog špinata. Kod nesanice je odlično u toplo mlijeko naribati malo ovog oraha. Pripazite s količinom jer u visokim dozama može biti vrlo toksičan.

Klinčić – u Kini se stoljećima koristilo ulje klinčića za svjež dah – ribanjem po desnima. Ta se praksa provodi i danas te je možete čuti od brojnih stomatologa jer klinčić ima snažno anestetsko i antibakterijsko djelovanje - poznat je preparat Eugenol koji se dobiva od esencijalnog ulja klinčića, muškatnog oraha, cimeta, pimenta, bosiljka ili lovora. Eugenol, pomiješan s uljima čajevca, timijana, limuna i eukaliptusa u alkoholnoj otopini, odlično se bori protiv inače vrlo otpornih sojeva stafilokoka, dok u mješavini ekstrakta češnjaka i origana može pomoći u liječenju infekcija E.coli, salmonele i listerioze.

Odličan u slatkim i slanim jelima, a ponajviše u toplim napicima, jelima od mesa ili (bar meni) u zobenoj kaši. Također se koristi kod gripe i prehlade. Pomirišite ga bilo kad tijekom godine i odmah ćete se sjetiti topline Božića.

Ružmarin – kod nas vrlo dobro poznat i rado korišten u kuhinji. Prema legendi, grm ružmarina je procvjetao s plodovima u noći rođenja Isusa. Odlično ide uz pečeno meso i ribu, a od ljekovitih svojstava se ističu antikancerogeno i protuupalno djelovanje.

Piment – izgledom sličan papru sadrži minerale – kalij, željezo, bakar, mangan, magnezij i selen; vitamine – A, B6, riboflavin, nijacin i vitamin C. Također sadrži i Eugenol. Esencijalno ulje pimenta je odlično za bolne mišiće te artritis jer iritacijom kože širi krvne žile pojačavajući dotok krvi čime se osjeća toplina, koristit kao topao oblog ili u kupki. Odličan u slanim jelima, ali i kolačima poput medenjaka ili paprenjaka.

Uz začinsko bilje koje sam spomenuo, još bih dodao zvjezdani anis, kardamom i šafran (koji je najskuplji začin na svijetu) kao neizostavne začine u pripremi blagdanske trpeze. Dok ruta, lavanda mirta, mirha (mirisna smola), bročika i tamjan imaju snažniju religijsku povijest.

Blagdanski potpourri

Za ugodan miris doma, koru limuna i naranče (sa što manje bijelog dijela) narežite na pet do sedam centimetara i sasušite u pećnici na 170 stupnjeva u plehu na papiru za pečenje, oko sat i pol, povremeno promiješajte. Kora bi trebala biti lagano hrskava. Ostavite ih 24 sata da stoje. Pomiješajte s cijelim klinčićem, pimentom, može i zvjezdani anis te razlomljenim štapićima cimeta i smrvljenim listovima lovora. Mješavinu stavite u prozirne staklenke s hermetičkim poklopcem. Tako zatvorene mogu biti lijep ukras u kuhinji, a otvorene će lagano namirisati bilo koju prostoriju. Da biste pojačali miris, jednu žlicu mješavine stavite u manju posudu ili pliću staklenku i prelijte vrućom vodom da biste aktivirali miris.