REKTOR O UPADU STUDENATA

Bjeliš: To je nasilje!

09.06.2010 u 11:23

Bionic
Reading

'To je nasilje!', tim je riječima rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bijeliš opisao jučerašnji upad studenata Filozofskog fakulteta na sjednicu Senata Sveučilišta

'Vi znate moj stav o takvom ponašanju koje ne poštuje akademska pravila ponašanja i slobodu drugih', rekao je rektor Bjeliš, ne isključujući podizanje tužbe protiv studenata. Doduše, priznao je da u programu studenata Filozofskog koji traže u potpunosti besplatno studiranje ima 'puno elemenata koji su dobro koncipirani i koji bi Sveučilištu mogli pomoći'. Rektor je spreman razgovarati s pobunjenim studentima 'ako oni to budu željeli'.

Bjeliš ostaje pri stavu besplatnog studiranja samo za prvu godinu, dok će daljnja participacija ovisiti o uspjehu studenata tj. broju položenih ispita i količini sakupljenih ECTS bodova. Bjeliš kaže da je vrednovanje prema uspjehu prisutno u mnogo razvijenijim zemljama koje si i mogu priuštiti plaćanje cjelokupnog studija svim studentima. Dosadašnji sustav participacije Bjeliš ocjenjuje 'nakaradnim, jer su oni koji su prilikom upisa na fakultete automatski bili oslobođeni plaćanja školarine tu privilegiju zadržavali do kraja studija, bez obzira na uspjeh'.

Kreditiranje studenata

Bjeliš je istaknuo da mora postojati socijalna osjetljivost prema studentima. Kaže kako stalno ističe da se studenti ne bi trebali iscrpljivati radom samo kako bi mogli studirati.

'O socijalnom statusu se mora voditi računa. Bilo da se problem riješi subvencioniranjem, bilo uvođenjem kredita s vrlo malim kamatnim stopama. Studentskih kredita mi na tržištu imamo, no to su potrošački, komercijalni krediti, a ne subvencionirani', pojasnio je rektor.


No osim buntovnih studenata Filozofskog, Bjeliša i Sveučilište muči puka egzistencija. Naime, Ministarstvo znanosti, tj. država im duguje najmanje 69 milijuna kuna: 25,7 milijuna za studentske participacije za akademsku godinu na isteku te 17,66 milijuna za isplate honorara vanjskim suradnicima. Taj je iznos samo za zimski semestar, dok će tolik biti i za ljetni semestar koji upravo završava.

Uz to država Sveučilištu duguje 26,1 milijun kuna s kamatama za božićnice koje su 2001. ukinute. Kada će i kako taj novac biti isplaćen Sveučilištu, neizvjesno je. Upitnik je i nad svotom od 40 milijuna kuna koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa dužno Sveučilištu platiti za participaciju u školarinama za akademsku godinu 2010/2011.

Za sada od Ministarstva imaju samo obećanje da će sredstva biti plaćena, no što će sa Sveučilištem biti ako se to ne dogodi? 'Imamo povijesnih iskustava. Preživjeli smo u takvim situacijama i preživjet ćemo ako do toga dođe, no uvjeti rada će biti lošiji, oprema će biti lošija. Moramo biti strpljivi', zaključio je rektor.