REKTOR ZA POSLUŠNOST

Bjeliš neće prihvatiti pismo potpore studentima

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.05.2009 16:05
  • Objavljeno 08.05.2009 u 13:03
Aleksa Bjeliš

Aleksa Bjeliš

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević/CROPIX

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš izjavio je danas da ne može prihvatiti kvalifikacije sadržane u otvorenome pismu potpore studentskim zahtjevima koje potpisuju profesori Filozofskog fakulteta i nekih drugih fakulteta toga sveučilišta.

Bjeliš, koji sudjeluje u radu okrugloga stola koji se o temi: "Sveučilište na raskrižju: integracija ili fragmentacija", održava na Muzičkoj akademiji zagrebačkoga Sveučilišta, osvrnuo se na zamolbu novinara na otvoreno pismo potpore studentskim zahtjevima koje potpisuju profesori Filozofskog fakulteta, na kojemu i dalje traje blokada nastave, kao i neki drugi članovi akademske zajednice toga sveučilišta i neki intelektualci.

Rekavši da poštuje svaki potpis i svačije mišljenje, Bjeliš je opetovao da ne dijeli mišljenje potpisnika i da ne bi mogao prihvatiti njihova stajališta.

Spomenuo je da Sveučilište traži dodatne prostore za održavanje nastave za studente Filozofskoga fakulteta, istaknuvši da je svjestan da se idealni uvjeti ne mogu osigurati.

Bjeliš smatra da demokracija i građanski neposluh, na koji se pozivaju profesori, ne može ih izuzeti od odgovornosti i obveza koje imaju kao članovi akademske zajednice, među kojima je i ispunjavanje zacrtanih studijskih programa.

Na upit hoće li se nastava održavati i tijekom ljeta te što će u tome slučaju biti sa smještajem u studentskim domovima, rektor je odgovorio da to također velik problem koji ukazuje na odgovornost koju imaju svi u sustavu visokoga obrazovanja.

Mediji su danas objavili da je otvoreno pismo potpisalo oko 150 članova akademske zajednice i intelektualaca. U tome pismu, koje se nalazi na mrežnim stranicama "slobodnifilozofski.bloger.hr", navodi se, uz ino, kako potpisani profesori "podržavaju studentski bunt, njegove metode i ciljeve, te se dive njihovoj borbi za akademsku, ali i društvenu budućnost svih nas: za budućnost pristojniju, razumniju, ljudskiju."

Bjeliš je u međuvremenu poslao pismo članovima toga Rektorskog zbora u kojemu traži da u što kraćem roku predlože predstavnike u radnu skupinu koja će pristupiti radu 'na izmjenama zakonske regulative, uspostavi kriterija studiranja te uspostavi sustava kreditiranja i stipendiranja studenata'.

Odluku o tome donio je Rektorski zbor na sjednici 28. travnja, a u Koordinacijskoj skupini, osim predstavnika hrvatskih sveučilišta, bit će i predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

U skupinu će biti imenovana tri profesora i dva studenta zagrebačkoga Sveučilišta, po dva profesora i jedan student s osječkoga, riječkoga i splitskog Sveučilišta te po jedan profesor i jedan student s dubrovačkoga i zadarskoga Sveučilišta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi