KRATKE HLAČE ILI KRATKA PAMET

Bizaran Jakovčićev performans u Poreču

10.08.2010 u 12:03

Bionic
Reading

Istarski župan Ivan Jakovčić u utorak je u 10 sati na porečkom Trgu slobode izveo performans pod nazivom 'Hrvatska još nije sasvim slobodna'

Popularni Nino, kao pravi trgovac, postavio je na glavnom porečkom trgu štand s muškim boksericama svih boja i veličina. U desetak minuta podijelio je stotinjak komada unikatnih gaća. Naime, svaki komad potpisao je zlatnim flomasterom, a posebnu čast iskazao je kolegama s Jutarnjeg i Večernjeg lista, namijenivši prve ekskluzivne mudante s županovim potpisom Milanu Ivkošiću, kojem je u kovertu stavio i naljepnicu 'Trg slobode – riječi', potom je, kako je kazao, sljedeću pošiljku zaslužila i Patricija Kiš koja je dobila naljepnicu 'Trg slobode – misli', dok je u kovertu za Nadju Irenu Fišić uz bokserice priložio i naljepnicu 'Trg slobode – govora'.

Današnjem umjetničkom performansu istarskog župana prisustvovao je velik broj novinara, no nitko od umjetnika s aktualnog porečkog Anala, premda je Jakovčićev današnji umjetnički izričaj na Trgu slobode očito odgovor na upućene mu kritike i od strane umjetnika da ne zna što je umjetnost, budući da je izložbu 'Nitko nije siguran' otvorio riječima: 'Ne znam bih li je otvorio ili zatvorio', nakon čega su se tenzije potom podigle i u medijima.

'Umjetnici su svi upoznati, najavio sam im performans još jučer', kazao je Jakovčić. Pojasnio je svoj današnji performans osvrnuvši se na riječi Večernjakovog komentatora Milana Ivkošića, koji je, kako veli Nino, kazao da bi 'Jakovčić unio kratke hlače i u Banske dvore', pa mu stoga ovim činom poručio: 'Bolje kratke hlače, nego kratka pamet.'

Kratke muške mudante planule su u desetak minuta, a dobili su ih prisutni novinari i novinarke te slučajni prolaznici i turisti, nakon čega je Nino kuvertirane pošiljke odnio na poštu.