HAKIJA RIZVIĆ

Bivši službenik Vrhovnog suda priznao primanje mita

22.11.2011 u 17:33

Bionic
Reading

Bivši voditelj pisarnice Kaznenog odjela Vrhovnog suda Hakija Rizvić priznao je danas da je primio mito od dvojice odvjetnika kojima je zauzvrat otkrio neke odluke suda te se nagodio s USKOK na jednogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu.

Po presudi zagrebačkog Županijskog suda donesenoj na temelju nagodbe, Rizvić neće odslužiti kaznu ako u iduće dvije godine ne počini kazneno djelo. Uz to, na pet godina mu je zabranjeno obavljanje djelatnosti službenika te oduzeto oko 6000 kuna koliko vrijedi mobitel koji je dobio kao mito.

Rizvić je krivnju priznao iza zatvorenih vrata na ročištu optužnog vijeća suca Vladimira Pavlekovića. Prije njega s USKOK-om su se krajem listopada nagodila dvojica suoptuženih odvjetnika, Predrag Jošanović i Gordan Nižić koji su priznali da su davali mito. Obojica su kažnjena sa šest mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana.

Pulski odvjetnik Jošanović je u studenom 2009. Rizviću u jednom zagrebačkom kafiću dao mobitel, a Rizvić mu je zauzvrat idući dan javio kakva je presuda Vrhovnog suda u slučaju tročlane skupine krijumčara droge. Četiri mjeseca kasnije Rizvić je Jošanoviću javio i za presudu razbojničkom trojcu koji je u kolovozu 2002. opljačkao poslovnicu Eurotoursa. Za obje presude odvjetnik je tako doznao prije nego li su upućene strankama.

Zadarskom odvjetniku Nižiću bivši voditelj pisarnice na Vrhovnom sudu je u dva navrata javio u kojim su fazama zahtjevi njegovih klijenata za ublažavanje kazni te kakva je disciplinska presuda izrečena zadarskom odvjetniku Marku Marinoviću. Dojavio mu je i odluke Vrhovnog suda o tri slučaja sa Županijskog suda u Zadru.