Andrej Kozirev

Bivši šef ruske diplomacije: ‘Putin nije lud! Evo zašto je napao Ukrajinu‘

07.03.2022 u 20:45

Bionic
Reading

Bivši ruski ministar vanjskih poslova Andrej Kozirev koji je služio pod predsjednikom Borisom Jeljcinom od 1990. - 1996. u analizi koju je objavio na Twitteru napisao je da ne vjeruje da bi Rusija upotrijebila nuklearno oružje i kako vjeruje da Vladimir Putin - nije poludio

Kozirev smatra da se nuklearno oružje neće upotrijebiti te da je, koliko god to izvana izgledalo drugačije, Putinovo ponašanje racionalno.

'Mnogi tvrde, pogotovo na Zapadu, da je odluka o napadu na Ukrajinu iracionalna, ali ja se ne slažem, Ona je grozna, ali ne i iracionalna.

Da bi to razumjeli moramo se staviti u njegove cipele, a za to treba uzeti u obzir tri stvari: 1. stanje u Ukrajini kao državi 2. stanje ruske vojske i 3. geopolitičko stanje Zapada.

Stanje u Ukrajini: Putin je proveo zadnjih 20 godina vjerujući da Ukrajina nije prava nacija i da bi u najboljem slučaju to trebala biti satelitska država. Događanja na Majdanu nestala ja nada da Ukrajina može biti nezavisna i u isto vrijeme proruska. I Putin je bio uvjeren da je Zapad iza toga. Ako već vlada u Ukrajini ne može biti prikriveno proruska i naklonjena Moskvi, onda će je on javno prisiliti na to. Također je poćeo vjerovati svojoj propagandi da Ukrajinu vodi Naci-Bandera hunta, što mu je pružilo opravdanje za de-nacifikaciju Ukrajine.

Ruska vojska: Kremljin već 20 godina pokušava modernizirati vojsku, ali je jako puno novca ukradeno i potrošeno na jahte. Stoga su vojni savjetnici Putinu lagali o stanju u vojsci. Potemkinova vojska.

  • +2
Ukrajinske izbjeglice u Poljskoj Izvor: EPA / Autor: WOJTEK JARGILO

Zapad: Ruska vladajuća elita povjerovala je svojoj propagandi da je predsjednik Biden lošeg mentalnog stanja. Također su mislili da je EU slaba zbog bezubih sankcija iz 2014. A onda je još SAD katastrofalno izveo svoje povlačenje iz Afganistana, što je dodatno učvrstilo narativ o slabosti Zapada.

Ako vjerujete u ovu argumentaciju i vaš cilj je da obnovite sjaj ruske imperije (što god to značilo), onda je savršeno racionalno napasti Ukrajinu. Putin je pogriješio u sve tri točke, ali ga to ne čini iracionalnom, nego to samo znači da je on u krivu i da je nemoralan.

Slično je s upotrebom nuklearnog oružja. Kremljin zna da može pokušati izvući za sebe korist prijeteći zadnjoj kartom – nuklearnim oružjem. Ali Zapad ne bi rebao zbog prevelikog straha od nuklearnog oružja pristati na jednostrane zahtjeve', navodi Kozirev.