POLICIJA ČEŠLJA POSLOVANJE

Bivši šef ACI marina projekte preplaćivao, HDZ-ovcima kupovao satove?

Bionic
Reading

Protiv bivšeg direktora državnog lanca marina ACI Ante Violića nova je Uprava, javlja poslovni.hr, podnijela kaznene i porezne prijave zbog nepravilnosti u poslovanju

Novo vodstvo ACI-ja provelo je reviziju poslovanja bivše uprave na čelu s Violićem te su čak angažirali i sudske vještake, čiji je nalaz navodno pokazao da su neki investicijski projekti debelo preplaćeni, zbog čega sve istražuju policija i Porezna uprava. Osim toga, novi Nadzorni odbor je, prema pisanju Poslovnog, utvrdio i kako su tijekom mandata HDZ-ove vlasti iz blagajne ACI-ja kupovani skupi pokloni i tada visokim HDZ-ovim dužnosnicima.

Bivši ministri Božidar Kalmeta i Branko Bačić navodno su dobili skupocjene satove Omega Seamaster, čija je cijena, ovisno o modelu, od 18 do 50 tisuća kuna, prenosi Jutarnji list. I Kalmeta i Bačić priznaju da su dobili satove na dar. 'Na 25. obljetnicu ACI-ja 2007. godine Violić je došao u Ministarstvo i donio sat. Ne znam kolika je bila vrijednost tog sata, ali se sjećam da se radilo o satu Omega. Nikada nisam bio ljubitelj satova i već godinama nosim isti, sasvim običan sat. Taj praktički nikada nisam ni stavio na ruku niti sam ga zadržao. Poklonio sam ga jednom dobrom prijatelju iz Zadra koji je u mirovini', komentirao je Kalmeta.


I Bačić tvrdi da ne zna vrijednost sata niti je u tom darivanju vidio išta sporno.'Ja sam kao državni tajnik bio na čelu Nadzornog odbora ACI-ja od 2004. do 2010. godine. Sjećam se da je ACI na proslavi u povodu svoje 25. obljetnice dijelio poklone. Dobio sam sat, ali ne znam njegovu vrijednost. No, ne vjerujem da sat vrijedi toliko koliko se spominje. Da sam znao njegovu vrijednost, ne bih ga uzeo', tvrdi Bačić. A na pitanje hoće li ga sada kad zna vrijednost sata vratiti, odgovara: 'Dapače, vratit ću ga ako se zaista utvrdi da toliko vrijedi'.

O eventualnim nepravilnostima u ACI -ju Bačić nema nikakvih saznanja. Upravo suprotno, kaže da je iznimno ponosan na rezultate koje je ACI ostvario u njegovu mandatu jer je od tvrtke pred stečajem postao najprofitabilnija tvrtka u državi.'Zato me čudi što se moje i Kalmetino ime spominju uz eventualne nepravilnosti u ACI-ju, i to baš u ovo predizborno vrijeme kad smo obojica kandidati', kaže Bačić.

'Dok sam bio na čelu NO-a, nisam imao saznanja ni o kakvim malverzacijama u poslovanju, a da sam imao, prijavio bih - poručuje. Navodi da je početkom 2004. godine kao novi šef NO-a zatekao kumulativne gubitke od 80 milijuna kuna, dug državi samo za koncesijske naknade od 8 milijuna kuna, za polovicu marina bila je istekla koncesija, a prijetili su i sudski sporovi teški 100 milijuna kuna. U sedam godina mog mandata ACI je poslovao s godišnjom dobiti od 18 do 25 milijuna kuna, podmireni su svi dugovi prema državi, riješeni su i sudski sporovi', nabraja Bačić.

Zanimljivo je da su i Ante Violić, i Božidar Kalmeta, i Branko Bačić svjedoci u sudskom postupku Fimi-Media u kojem se utvrđuje moguća krivnja bivšeg šefa HDZ-a Ive Sanadera, ali i stranke u izvlačenju državnog novca. Violić je svjedočio u listopadu 2012., kada je rekao da im Fimi-Media nije odradila jedan od dva plaćena posla. Zbog toga smo na savjet pravne službe protiv Fimi-Medije pokrenuli sudski spor - rekao je tada i dodao da mu je suradnju preporučio Mladen Barišić.

'Znao sam da je Barišić u stanju omogućiti da na svečanost dođu svi ministri', rekao je Violić, za čiju je tvrtku Fimi-Media organizirala svečanost za 25. obljetnicu ACI-ja u povodu koje je i darovao skupe satove Kalmeti i Bačiću.