KONTROVERZNA PRODAJA VLADI

Bivši saborski zastupnik HDZ-a Fiolić uhićen zbog slučaja Planinska

Bionic
Reading

Policija je kasno poslijepodne uhitila bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Stjepana Fiolića zbog, najvjerojatnije, malverzacija oko prodaje poslovne zgrade u Planinskoj ulici, potvrdio je njegov odvjetnik Ante Madunić

Fiolić će prenoćiti u jedinici za zadržavanje na Senjaku, a sutra će biti odveden na ispitivanje u USKOK i zatim na Županijski sud, koji će odlučivati o eventualnom određivanju pritvora. Uhićen je u Velikoj Mlaki nakon što su mu istražitelji pretražili kuću i poslovne prostore.

Madunić pretpostavlja da se Fiolića sumnjiči zbog slučaja prodaje zgrade u Planinskoj ulici Hypo leasingu, a zatim Vladi, pri čemu je država oštećena za najmanje 30 milijuna kuna. Prema pisanju medija Fiolić je zgradu prvo prodao Hypo leasingu Croatia, a zatim ju je u travnju 2009. po dvostruko višoj cijeni preko lizinga uzelo u desetogodišnji najam Ministarstvo regionalnog razvitka Petra Čobankovića.

Fiolić, koji je vlasnik tvrtke Mesnice Fiolić, po pisanju medija, u ožujku je drugi put ispitan u USKOK-u zbog tog slučaja.


'Fioliću je javljeno da će ga uhititi i on je odlučio doći iz Istre u Zagreb. Nije to ništa što nismo očekivali', kratko je u u ranim poslijepodnevnim satima Madunić rekao Večernjem listu, a oko 17 sati Fiolić je stigao kući, da bi oko dva sata kasnije bio i uhićen.

Sporna je kupnja zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu od 2.700 četvornih metara koja je pripadala Fiolićevoj tvrtki Mesnice Fiolić i Centru za reprodukciju, a koju je Vlada 2009. kupila po dvostruko većoj cijeni od realne - 62 milijuna kuna, podsjeća Večernji list.

Bivši HDZ-ov saborski zastupnik nije zgradu prodao izravno Ministarstvu regionalnog razvoja. Najprije ju je uzela Hypo leasing Croatia s kojom je Vlada sklopila ugovor i unajmila zgradu procijenjenu na 62 milijuna kuna. Leasing je uzet na 10 godina, od 2010. do 2019., što je dodatno povećalo proračunski trošak za iznos PDV-a, kamate i druge troškove leasinga.

Fiolić je navodno zaradio više od pet milijuna eura, a premda je posao trebao blagoslov Državnog odvjetništva, tadašnja Vlada Jadranke Kosor sve je odradila mimo njih. Dnevnik.hr neslužbeno doznaje da je bivši ministar Petar Čobanković o svemu već ranije ispitan na USKOK-u.

Inače, prije ulaska u politiku Fiolić je pokrenuo lanac mesnica. Kao čovjek Ive Sanadera ubrzo je završio u predsjedništvu stranke i Saboru. Bio je jedan od najšutljivijih zastupnika. Sutra će biti prebačen u USKOK.