popis traženih osoba

Bivši ruski predsjednik Medvedev i niz vodećih ruskih čelnika nalaze se na tjeralici Kijeva

10.10.2022 u 20:44

Bionic
Reading

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nalazi se već više od pola godine na popisu traženih osoba koji su sastavili ukrajinski sigurnosni dužnosnici, objavila je u ponedjeljak ukrajinska sigurnosna služba SBU

U priopćenju se navodi da je Medvedev, sada zamjenik predsjednika ruskog Vijeća nacionalne sigurnosti, tražen na temelju dijela kaznenog zakona koji se bavi pokušajima potkopavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine i nepovredivosti njezinih granica. Na popisu je većina članova ruskog Vijeća sigurnosti.

Za sada se ne zna zašto ukrajinske vlasti nisu ranije objavile ovu informaciju ili zašto su je sada objavile.

U priopćenju se navodi da su se na tjeralici našli i drugi istaknuti Rusi, uključujući ministra obrane Sergeja Šojgua, Vjačeslava Volodina, predsjedatelja donjeg doma parlamenta, Valentinu Matvijenko, predsjedateljicu gornjeg doma, i Nikolaja Patruševa, tajnika Vijeća sigurnosti.

"Služba sigurnosti Ukrajine potvrđuje da je Dmitrij Medvedev, zamjenik čelnika Vijeća sigurnosti Rusije i bivši predsjednik države agresora, proglašen za traženu osobu", stoji u priopćenju SBU-a.

"To se dogodilo u ožujku 2022. na početku ruske agresije."

Na Medvedeva se gledalo kao na umjerenog čovjeka u vrijeme dok je bio predsjednik od 2008. do 2012., kada je zamijenio dužnost s Vladimirom Putinom, koji je tada postao premijer.

Posljednjih godina iznosio je pak neke od najtvrđih ruskih stajališta o Ukrajini.