ZBOG NEISPLAĆENIH OTPREMNINA

Bivši radnici KIO keramike žele k Milanoviću

04.01.2012 u 20:02

Bionic
Reading

'Radnici imaju prava, međutim, svoja potraživanja imaju i HPB, HBOR i MINGORP. Ministarstvo gospodarstva nedavno je uputilo pismo namjere kojim kaže da je spremno odreći se dijela svojih potraživanja, ali, ne znamo jesu li na to spremni i ostali vjerovnici. Zato, dok ne dobijemo novac, od prosvjeda ne odustajemo', kaže Mužar

Keramika Modus – Vojnić prije nekoliko je dana na račun Trgovačkog suda u Bjelovaru uplatila 46 milijuna kuna određenih dražbom i tako postala vlasnikom orahovičke KIO keramike. Dijelu tog novca nadaju se i bivši radnici preuzete tvornice koji zbog neisplaćenih otpremnina, prosvjedujući već dulje od dva mjeseca u središtu grada, potražuju iznos od 13,5 milijuna kuna.

Ivan Mužar, predsjednik Udruge vjerovnika i bivših radnika KIO keramike kaže da sada očekuju razdiobu sredstava te se i sami nadaju povoljnom ishodu. 'Radnici imaju prava, međutim, svoja potraživanja imaju i HPB, HBOR i MINGORP. Ministarstvo gospodarstva nedavno je uputilo pismo namjere kojim kaže da je spremno odreći se dijela svojih potraživanja, ali, ne znamo jesu li na to spremni i ostali vjerovnici. Zato, dok ne dobijemo novac, od prosvjeda ne odustajemo', kaže Mužar, napominjući da je već u ponedjeljak moguć i prosvjed upozorenja ispred ulaza u tvornicu.

Pišući na nekoliko adresa, a ne zaboravljajući ni predsjednika Josipovića, Mužar predlaže da se, zbog vrlo teške financijske situacije radnika, državne institucije kao vjerovnici KIO-a (HPB, HBOR, MINGORP) odreknu dijela svojih potraživanja i tako osiguraju isplatu otpremnina. Za svaki slučaj, predstavnici Udruge Zoranu Milanoviću, kao novom premijeru, ovih dana kane uputiti zamolbu za hitan prijem. Budu li primljeni, razgovarat će i o načinu odobravanja kredita za otkup KIO keramike.

'Raspolažem pouzdanim informacijama da se Hrvatska poštanska banka i Hrvatska banka za obnovu i razvoj odrekla oko 250 milijuna kuna svojih potraživanja kako bi Keramici modus bio odobren kredit od 45 milijuna kuna. Takvo ponašanje državnih institucija je vrhunac nemorala i u ovom društvu malo tko to stvarno razumije', žali se Mužar. Vjeruje da je priča s KIO keramikom počela davno prije stečaja – 'na njezin račun trebalo je podići kredit i spasiti Samoborku', a najveću pomoć u rješavanju problema očekuje od novog ministra financija Slavka Linića.