PROSVJED

Bivši radnici Diokija nezadovoljni stečajem

22.10.2014 u 14:30

Bionic
Reading

Stotinjak radnika Diokija prosvjedovalo je danas pred zagrebačkim Trgovačkim sudom tvrdeći da se stečajni postupak u toj tvrtki vodi na njihovu štetu, zbog čega je tajnik Udruge radnika i bivših radnika Diokija Srđan Perković predao sudu predstavku i zatražio ubrzanje postupka.

Radnici prosvjeduju jer od prodaje Diokijeva pogona na Žitnjaku nisu dobili ni kunu, kao i zbog nerazjašnjenje situacije s predstečajnom nagodbom Dine čije se radnike beskonačno zavlači. Perković je optužio sutkinju Vesnu Malenicu i stečajnu upraviteljicu Mariju Vujčić - Turkulin da rade prema uputama Lea Dolezila, čovjeka većinskog vlasnika Roberta Ježića, koji je i dalje u nadzornim odborima i kao takav prvi suradnik stečajne upraviteljice. Zbog toga prosvjednici traže izuzeće Malenice i Vujčić - Turkulin, te brže i kvalitetnije vođenje stečajnog postupka.

Perković je ustvrdio da se ne uvažava mišljenje 553 radnika koji potražuju neisplaćene plaće i otpremnine u iznosu od gotovo 100 milijuna kuna.

Imovina postoji ali se jako sporo unovčava, tri godine se razvlači rješavanje sudbine Diokija i Dine, zahvaljujući politici i Vladinim odlukama još od ljeta 2012. koje tadašnji ministar financija Slavko Linić nije proveo s turskim ulagačem Chalishkanom koji je uzeo pet milijuna eura i otišao ne pokrenuvši proizvodnju, rekao je Perković. Nakon toga su se počele provoditi neuspjele predstečajne nagodbe i tako su prošle tri godine, dodao je, a radnici od toga nemaju ništa.

Perković kaže da su problemi počeli izbacivanjem tadašnjeg Dikoija iz Ina grupe prije 17 godina, a najodgovornijim za sadašnje stanje drži Vladu, bivšeg ministra financija Slavka Linića i većinskog vlasnika Roberta Ježića koji su ih 'zakopali do kraja'. Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević rekao je kako je 'slučaj Dioki' još jedan konkretan primjer da u Hrvatskoj stečajni postupci u pravilu služe prikrivanju tragova kriminala.

Stečajni je postupak otvoren kada nije uspjela predstečajna nagodba, a javnost i radnici do danas ne znaju razlog neuspjeha. Otvaranje stečajnog postupka dočekao je u radnom odnosu manji dio radnika Diokija, koji su temeljem Zakona o isplati radničkih potraživanja u slučaju stečaja od Agencije za isplatu radničkih potraživanja dobili tri plus tri plaće. Ostali radnici, njih 330, nisu dobili ništa s obzirom da su potpisali sporazumne raskide ugovora o radu u kojima je navedeno da će im potraživanja biti isplaćena kada se usvoji predstečajna nagodba, a nagodba je propala.

Matijašević je najavio da će kao predstavnik sindikata u Upravnom vijeću Agencije za isplatu radničkih potraživanja uputiti zahtjev Vladi i Ministarstvu rada i mirovinskog sustava da se nepravda ispravi isplatom jednakog iznosa tim radnicima.

RTL Autor: RTL

Također ćemo učiniti sve da se sutkinja Malenica i stečajna upraviteljica Vujčić - Turkulin maknu s tog slučaja, poručio je Matijašević.