POTPORA IZ SRBIJE

Bivši radikali podržavaju Koaliciju srpskih stranaka

21.11.2011 u 17:44

Bionic
Reading

Vodeća stranka srbijanske oporbe, Srpska napredna stranka (SNS), u ponedjeljak je s predstavnicima koalicije srpskih stranaka iz Hrvatske u Beogradu potpisala dogovor o potpori na izborima u Hrvatskoj 4. prosinca

Koaliciju srpskih stranaka iz Hrvatske čine Srpska narodna stranka, Demokratska partija Srba i Naša stranka, a zamjenik predsjednika SNS-a Aleksandar Vučić pozvao je sve građane srpske nacionalnosti koji imaju hrvatsko državljanstvo da iziđu na predstojeće izbore te glasaju za Koaliciju koju podupire SNS.

Vučić je, kako je objavljeno na službenom portalu stranke, kazao da SNS smatra da bi uspjeh te koalicije na predstojećim izborima bio koristan za cijeli srpski narod, posebno za sve građane srpske nacionalnosti koji žive na teritoriju Hrvatske.

'Vi ste primijetili da režim u Beogradu podržava uvijek iste ljude, one koji se nisu istaknuli u zaštiti interesa našeg naroda u Republici Hrvatskoj. Mi mislimo da se takvi politički monopoli konačno promijene, da nestanu i da ljudi srpske nacionalnosti imaju pravo na bolji, veći i širi izbor', izjavio je Vučić

Predsjednik Naše stranke, jedne od tri stranke unutar Koalicije srpskih stranaka iz Hrvatske, Jovan Ajduković kazao je kako ta koalicija neće svađati i dijeliti 'srpske narode', već su upravo oni koji žele objediniti srpsku zajednicu i realizirati ostvarenje svih prava i interesa Srba u Hrvatskoj.

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) je, po Ajdukovićevim riječima, odstupila i otišla od svog naroda, od interesa i prava i time počela voditi interesnu politiku pojedinaca, ali, kako je rekao, u službi hrvatske vlasti što je bitno odudaralo od temeljnih, osnovnih načela koji Srbima trebaju.

Predstavnici koalicije srpskih stranaka iz Hrvatske u ponedjeljak su Beogradu potpisali i sporazum o suradnji s Koalicijom udruga izbjeglih Srba iz Hrvatske.

Srpska napredna stranka nastala je krajem listopada 2008. godine od nekadašnjih članova Srpske radikalne stranke (SRS), čiji je predsjednik Vojislav Šešelj, a koji su stali uz bivšeg zamjenika predsjednika SRS-a Tomislava Nikolića, sadašnjeg čelnika SNS-a, nakon njegova sukoba sa Šešeljem.

Prema rezultatima istraživanjima javnog mnijenja koji se povremeno pojavljuju u medijima, SNS je na glasu kao najjača oporbena stranka i glavni konkurent Demokratskoj stranci koja je stožerna stranka aktualne vladajuće koalicije.