PREDSJEDNIČKI IZBORI U FRANCUSKOJ

Bivši premijer Alain Juppe pobjednik prve debate

14.10.2016 u 11:27

Bionic
Reading

Bivši francuski premijer Alain Juppe prema anketama pobjednik je prve televizijske debate desnice na kojoj su u četvrtak navečer kandidati uglavnom napadali njegova glavnog protivnika bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyija

Predsjednički izbori održavaju se 2017. i uz nepopularnost ljevice i sadašnjeg predsjednika Francoisa Hollandea očekuje se da će u drugi krug predsjedničkih izbora ući kandidati desnice i ekstremne desnice. Prema anketama to bi bili Alain Juppe i Marine Le Pen.

Po anketi 32 posto ispitanika kazalo je da bi na predizobrima u studenome glasalo za Juppea dok bi za Sarkozyija glasalo 27 posto birača. Ostali glasovi raspoređeni su na preostalih pet kandidata.

Bivši premijer Alain Juppe na debati se držao donekle po strani, nižući svoje prijedloge i ostavljajući petero 'outsidera' da napadaju bivšeg predsjednika.

Prva strjelicu je odapeo Jean-Francois Cope, bivši ministar proračuna u vladi Nicolasa Sarkozyja (2007.-2012.) koji mu je na samom početku zamjerio što nije proveo 'promjene' koje je obećao u svojoj kampanji 2007.


'Zajedno smo obnašali vlast', uzvratio je smrknuti Sarkozy obećavši 'odlučne, brze i konkretne' promjene. Razgovor se zatim vodio o gospodarskim i društvenim pitanjima: nezaposlenosti, radnom vremenu, ulozi sindikata i poreznoj politici.

Sarkozy je, braneći se od kritike jednog kandidata, rekao: 'Svatko misli što hoće. Svi smo kandidati, što znači da nemamo isto mišljenje!'

Prije predizbora 20. studenoga održat će se još dvije televizijske debate.