OD DIKTATORA DO DUHOVNJAKA

Bivši mijanmarski predsjednik Thein Sein postao budistički redovnik

06.04.2016 u 07:24

Bionic
Reading

Dosadašnji predsjednik Mianmara general Thein Sein pouvkao se u budistički samostan nekoliko dana nakon što je u ceremonijalnoj političkoj tranziciji predao dužnost oporbi koju predvodi nekadašnja disidentica Aung San Suu Kyi, objavile su u utorak svjetske agencije.

Idućih pet dana bivši diktator provest će u meditaciji obrijane glave u habitu budističkog svećenika. Za boravak je odabrao samostan Dhamma Dipatim, blizu živopisnog brdskog naselja Pyin Oo Lwin u središnjem dijelu te tradicionalno budističke zemlje u jugoistočnoj Aziji.
Privremeni redovnički novicijat u nekom budističkom samostanu u Mianmaru tradicionalan je obred za dječake u mlađoj dobi koji se u samostan vraćaju u nekoj fazi svog života kao odrasli muškarci.

Thein Sein nikada prije nije spominjao da želi neko vrijeme provesti u samostanu, ali je o toj mogućnosti razmišljao od siječnja kad je prisustvovao budističkoj konferenciji u Mijanmaru, tvrde izvori bliski bivšem predsjedniku, a za redovničko ime odabrao je "U Thandidamma".

Thein Sein (70), je nakon vojničke karijere postao predsjednik i pet godina bio je na čelu polucivilne vlade koja je osigurala prijelazno razdoblje nakon što se raspustila vojna hunta.

Pamtit će se kao osoba koja je sudjelovala u otvaranju Mianmara prema svijetu nakon desetljeća izolacije.