'PLAĆE SU VELIKE, ALI...'

Bivši europski povjerenik Neven Mimica otkrio što je postigao i koliko je zaradio u Bruxellesu: Bogatiji sam za stan u Zagrebu

15.12.2019 u 14:38

Bionic
Reading

Gostujući na televiziji N1, bivši europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj progovorio je o postignućima tijekom njegovog šest i pol godina dugog mandata, te iako to nije obavezan učiniti u imovinskoj kartici, otkrio da je u Bruxellesu zaradio za novi stan u Zagrebu

U razgovoru za emisiju Točka na tjedan na televiziji N1 Mimica se nije složio s ocjenom da je njegov rad loše percipiran u Hrvatskoj. 'Eurobarometar svaki mjesec tijekom svih ovih 6,5 godina koliko sam bio europski povjerenik istražuje tko je povjerenik iz te države. Iz Hrvatske je 75 posto ljudi koji su znali tko je povjerenik. Ono što je manje zanimalo Hrvatsku jest sam portfelj kojim sam se bavio - međunarodna solidarnost. To nisu bile teme koje su hrvatsku javnost do kraja zainteresirale', rekao je Mimica, a potom nabrojao ono što smatra svojim postignućima.

'Mislim da sam u tom mandatu napravio puno velikih stvari - od bitnog utjecaja na formuliranje globalnog, promjene globalnog svjetskog načina pružanja pomoći. Gdje je na razini UN-a dogovorena nova agenda 2030. Agenda ciljeva održivog razvoja, gdje više sama pomoć nije usmjerena i koncetrirana oko javnog novca, oko proračunskog novca koje bogati mogu dati svojim nerazvijenim i manje razvijenim partnerima, nego je to jedna agenda koja pravi razliku između pomoći iz javnog novca i privatnog angažmana, privatnih ulaganja u razvojno partnerstvo i mobilizacije vlastitih sredstava zemalja u razvoju', pojasnio je Mimica.

Upitan o tome koliko je bogatiji nakon šest i pol godina u Europskoj komisiji, rekao je: "Plaće jesu velike, one su određene europskim financijskim okvirima. Nešto manje od 20 tisuća eura. Ako ćemo gledati imovinske kartice prije i poslije mandata, sigurno je razlika poprilična', rekao je.

Mimica ističe kako po zakonskim propisima, niti u Hrvatskoj niti u Europskoj komisiji ne postoji obveza prijave ukupne imovine nakon završenog mandata. 'U Europskoj komisiji postoji obveza prijave one imovine koja bi eventualno mogla biti sporna - u smislu vlasnički udjela, udjela u dionicama, itd. S razine EU, ono što bi moglo izazvati sukob interesa - udjela u vlasničkim strukturama i udjela u dionicama, to imam minimalno. Porast imovine jest novi stan u Zagrebu', kazao je Mimica.

"U cijeloj priči oko moje imovine, mislim da se pokušavalo nešto napraviti što nije dio procesa imenovanja i propitivanja na razini Europske unije. To treba uvijek propitivati, ali kod kuće. Od Bruxellesa očekivati posao koji nije učinjen kod kuće ja mislim da je u ovakvom kontekstu neprimjeren", dodaje Mimica.