ZBOG KORUPCIJE

Bivši državni tužitelj Teherana osuđen na 135 udaraca bičem

02.11.2016 u 17:54

Bionic
Reading

Bivši teheranski državni tužitelj Saed Mortazavi, čiju ulogu u suzbijanju protivnika režima godinama osuđuju skupine za ljudska prava, osuđen je na 135 udaraca bičem na osnovi optužbe za korupciju, objavili su iranski mediji u srijedu

Mortazavi je optužen da je 'posezao u javne fondove i trošio njihova sredstva' dok je bio na čelu iranske nevladine organizacije za pomoć starijim i nezaposlenim osobama 2012. i 2013., navodi se na internetskoj stranici državne televizije.

Kazna predstavlja dramatičan zaokret sreće za čovjeka koji je nekoć utjelovljivao produženu ruku nepopustljivoga pravosuđa Islamske Republike.

Human Rights Watch 2010. je opisao Mortazavija kao 'serijskoga kršitelja ljudskih prava'.

Mostafa Turk Hamedani, odvjetnik nevladine organizacije za pomoć potrebitima, rekao je u srijedu da je kazna preblaga za optužbe koja Mortazavija terete.

'Poštujući mišljenje suda, žalit ću se na presudu', rekao je prema internetskoj stranici državne televizije.

Mortazavi, 49, obnašao je dužnost glavnog tužitelja u Teheranu u razdoblju između 2003. i 2009. godine, a nekoliko godina prije toga bio je na čelu teheranskoga revolucionarnoga suda.

Izazvao je veliku pozornost svojom ulogom u zatvaranju desetaka novina početkom 2000-ih dok je vodio revolucionarni sud u doba reformističkog predsjednika Mohameda Hatamija, kojega su iranski konzervativni krugovi prezirali zbog toga što je pokušavao liberalizirati zemlju.